Armata de carton a generalului Oprea

129

Peste 700 de persoane au fost avansate în grad ilegal în timpul mandatului lui Gabriel Oprea, lista titlurilor militare nemeritate fiind făcută publică în 2012 de către succesorul lui Oprea la Ministerul Apărării, generalul Corneliu Dobriţoiu (7 mai – 22 decembrie 2012).

Ministrul Dobriţoiu a determinat în 2012 constituirea unei comisii pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Printre beneficiari s-au numărat în special politicieni, dar şi oameni de afaceri, sportivi sau chiar jurnalişti. Controlul a stabilit că s-a încălcat legea, dispunându-se revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012.

Controlul a stabilit că s-a încălcat legea, dispunându-se revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012.

Printre beneficiarii stelelor primite ilegal s-au numărat în special politicieni, dar şi oameni de afaceri, sportivi sau chiar jurnalişti.

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu a fost înaintat la gradul de colonel în rezervă la data de 27 aprilie 2011 şi degradat după anchetă, „prin ordin al şefului Statului Major General“ rămânând cu gradul de maior în rezervă.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, avansat colonel în octombrie 2011, a rămas doar cu gradul de locotenent în retragere.

Pe listă apare şi actuala şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, căreia i s-a acordat în octombrie 2011 gradul de locotenent-colonel. Kovesi era Procuror General al României şi, la solicitarea sa, Statul Major General a revocat ordinul de înaintare în grad. Drept urmare, Kovesi a fost scoasă din evidenţa militară, fiind considerată „cetăţean fără obligaţii militare“.

Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, liberalul Gheorghe Flutur, care în aprilie 2011 primise gradul de colonel, a rămas în evidenţele militare cu funcţia de locotenent-colonel în rezervă.

În ceea ce îl privește pe Gabriel Oprea, acesta fost promovat general maior activ de justiţie militară, în timpul guvernării lui Năstase, iar în 2003 a primit a doua stea de general. Ulterior, a fost trecut în rezervă, dar în 2008 a căpătat şi a treia stea de general.

După numai un an, în 2009, preşedintele Traian Băsescu i-a oferit a patra stea de general, cel mai înalt grad în Armata Română, în afara celui foarte rar de mareşal, care se poate acorda doar în timp de război.