La Balș, moartea albastră vine pe țeava robinetului

251

La Balș, moartea albastră vine pe țeava robinetului, specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt declarând oficial că valoarea nitriţilor este de 20 de ori mai mare decât limita admisă. . Puţurile din Balş sunt săpate din 1968, iar administrația orășenească trebuie să efectueze lucrări de retehnologizare şi de schimbare a conductelor. Preluarea de către Compania de Apă Olt care să demareze un proiect pe fonduri europene a fost însă blocată de războiul politic dintre consilierii locali.

Apa este izvor de sănătate, însă nu și în cazul locuitorilor orașului Balș, cărora pe țeava robinetului le curge un adevărat izvor de boală și un real pericol pentru viața micuților. De 20 de ori mai mare concentrația de nitrați decât limita admisă, a confirmat laboratorul Direcției de Sănătate Publică, conține apa folosită de locuitorii orașului de pe Olteț. „La zonele mari de aprovizionare cu apă, fiind deservite mai mult de 5.000 de persoane, probe neconforme din punct de vedere chimic au fost recoltate din Slatina şi Balş. Punctele de recoltare au fost: puţuri – fronturi de captare, robinet consumator şi reţele de distribuţie. În Balş, concentraţia maximă admisă la nitriţi este depăşită de 19-20 de ori, şi ne referim aici la reţeaua publică. Reţeaua funcţionează în continuare, dar bălşenii au fost avertizaţi. Nu putem opri alimentarea cu apă, pentru că putem avea alte probleme. Din două rele, am ales răul cel mai mic. Am informat şi Institutul de Sănătate Publică. Reţeaua din Balş trebuie să fie preluată de CAO şi să fie demarate lucrări de retehnologizare şi de schimbare a conductelor. Puţurile din Balş sunt săpate din 1968, ori se cumpără un aparat pentru anihilarea nitriţilor ori sunt forate alte puţuri. Societatea din Balş funcţionează fără autorizaţie sanitară”, a informat șefa DSP Olt, Talia Cincă, de curând Prefectura.

Nitrații ( NO3-) în apă sunt un pericol ucigaș, având cea mai periculoasă acțiune asupra sugarilor, care mor subit. La moarte au un aspect de culoare albastră, de aici și numele de „moartea albastră” sau „sufocare albastră”. Prin fierbere crește concentrația de nitrați și automat riscurile potențiale. Cunoscând situația apei și riscurile, directorul spitalului orășenesc a luat măsuri. „Apa este verificată lunar și la noi. Într-adevăr probele noastre au arătat că este crescută cantitatea de nitriți cam de 4-5 ori față de standarde. Pentru a evita orice probleme, la  secțiile unde apa cu o concentrație crescută de nitriți poate face rău pacienților, recte pediatrie și nou-născuți, cumpărăm apă plată și acolo folosim numai apă plată“, susține Ștefan Stănculescu, directorul Spitalului Orășenesc Balș.

Autoritățile locale caută soluții pentru a realiza investițiile necesare creșterii calității apei în oraș, Până atunci au fost luate unele măsuri pentru protejarea populației de eventualele efecte ale apei neconforme. „Problema apei neconforme este una cunoscută în Sudul țării. În ceea ce  privește implicarea autorităților locale din Balș în implicarea rezolvăruii acestei probleme, încă din 2012, printr-o hotărâre a Consiliului Local, se deleagă către ADI Olt împuternicirea pentru a adera la Compania de Apă Olt. Sperăm să aderăm cât mai curând pentru că pentru a putea face reabilitări importante pe rețeaua de apă și pentru a putea achiziționa stațiile de epurare pentru eliminarea amoniuluii din apă. Până atunci, am informat populația, școlile au fost informate și printr-un comicat al DSP și ni s-a adus la cunoștință și nouă autorității locale, urmând să luăm o hotărâre prin CL pentru alocarea unor sume de bani pentru achiziționarea de filtre pentru purificarea apei în toate unitățile școlare“, a declarat Vanina Badea, viceprimar Balș.

Proiect blocat de opoziții politice

Mariana Gheorghe și-a impus punctul de vedere în ședința CL
Mariana Gheorghe și-a impus punctul de vedere în ședința CL

Proiectul vizând intrarea orașului în cadrul Companiei de Apă Olt în vederea demarării lucrărilor și intervențiilor necesare pentru modernizarea rețelei de distribuție a apei, reabilitarea stației de tratare și construirea unei noi stații de epurare, precum și extinderea rețelei de apă și canalizare pe fonduri europene a stârnit ieri, în ședința Consiliului Local, vii controverse. Opozanți înrăiți, nu asupra proiectului, cât mai degrabă asupra conducerii primăriei care nu a catadiscit să răspundă lămuritor întrebărilor lansate de grupul de consilieri PSD privitoare la starea apei și date privind operatorul local, aleșii social-democrați s-au abținut la vot. „Consilierii PSD sunt de acord cu delegarea serviciului de apă și canalizare din orașul Balș, dar numai după o prezentare a situației actuale în care se află operatorul de apă. Delegarea serviciului prezintă beneficii majore pentru oraș și va fi votată de către consilierii PSD , doar după ce vor fi lămurite aceste aspecte și vom primi răspuns la interpelările noastre. Noi nu suntem împotriva acestui proiect. Îl vom vota, însă după ce ni se va răspunde la întrebările la care așteptăm de 2 luni un răspuns“, a motivat abținerea consilierul Mariana Gheorghe.

„Acum, dumneavoastră, practic stopați, blocați un proiect de 22 de milioane de euro, partea a Balșului, deși știți rezultatele analizelor“, a fost replica viceprimăriței Vanina Badea, ședința de consiliu transformându-se apoi într-un front politic. Supărată că se limitează dreptul la discuții în consiliu, Mariana Gheorghe a ridicat tonul, fapt ce l-a determinat pe edilul Teodosescu să folosească termenul „dirigintă“ la adresa consilierei, discuțiile luând un alt ton. „Eu nu sunt dirigintă!“, a replicat Gheorghe, primarul răspunzând rapid „nici noi elevi!“, discuțiile asupra proiectului ce nu a trecut în ședința de ieri fiind încheiate tăios de consiliera PSD: „Sunteți la grădiniță dvs. în administrația publică locală!“.

Proiectul va fi reintrodus pe ordinea de zi a ședinței următoare.

Trebuie menționat că, din cauza proastei calități a apei din sistemele de alimentare a sute de localități din țară, printre care și 20 din Olt, cu Balșul cap de listă,  Comisia Europeană a instituit procedura de infrigement împotriva României.