Ileana Constantinescu, pe scena festivalului ce-i poartă numele

311

La vârsta de 87 de ani, deși s-a retras din viața artistică în urmă cu 12 ani, una dintre cele mai cunoscute interprete de folclor din țară, Ileana Constanrtinescu, va urca pe scenă în localitatea natală la festivalul ce-i poartă numele. Festivalul Naţional de Doine şi Balade „Ileana Constantinescu“, cunoscut până acum 4 ani sub titulatura unuia dintre cântecele celebrei artiste- „De la Drăgănești la vale“, se va desfășura mâine, pe scena casei de Cultură.

„Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, pițigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”, sunt doar câteva dintre cele peste 200 de melodii de neuitat imprimate de artista Ileana Constantinescu, parte importantă din zestrea folclorică a Oltului, dar și a României. Cea care le-a dat glas va urca mâine pe scena unuia dintre cele mai mari festivaluri- concurs de doine și balade pe plan național, festival ce0i poartă numele, aflat la cea de-a 41-a ediție. A devenit deja o tradiție pentru orașul Drăgănești-Olt ca soliști vocali din toate colțurile țării, cu vârste între 15 și 65 de ani, să se dueleye în doine și balade în orașul natal al artistei distinse în 2002 cu Medalia Națională „Serviciul Credincios”, clasa a III-a și în 2004 cu Ordinul „Meritul Cultural”, grad de Cavaler.
23 de artiști din mai multe județe- Olt, Dolj, Dâmboviţa, Gorj, Iaşi, Giurgiu, Neamţ, Mehedinţi, Bacău, Prahova, Botoşani şi Argeş, vor participa la presecția organizată mâine dimineață, concursul desfășurându-se începând cu ora 18,00. Președintele juriului este realizatorul tv Elise Stan, doctor în muzicologie şi etnomuzicolog.
La Festivalul Naţional de Doine şi Balade „Ileana Constantinescu”, în spectacol, vor urca pe scenă Steliana Sima, Mariana Lungu și Ion Crețeanu.