Maidanezii slătineni, adoptați la târg

279
maidanezii Slatinei au chiar facebook

Slătinenii iubitori de animale își pot găsi cel mai bun prieten sâmbătă. Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân din cadrul Primăriei Slatina organizează un târg de adopții canine, în speranța de a găsi o casă patrupedelor capturate de pe străzile municipiului și care se găsesc acum în adăpostul de la Sărăcești.

Începând cu ora 10,00 și până la 14.00, Primăria Slatina îi invită sâmbătă pe slătineni la adăpostul canin de la Sărăcești unde organizează cea de-a doua ediție a Târgului de adopții canine. Cum capacitatea adăpostului a fost atinsă, zilnic hingherii capturând câini, iar numărul maidanezilor adoptați până acum este de doar 10, primăria încearcă astfel să-i determine pe slătineni să salveze aceste animale de la captivitate și eutanasiere, prin adopție. Un alt demers în acest sens a fost făcut prin lansarea unei pagini de facebook în care zilnic sunt postate fotografii cu câinii prinși. La prima ediție a târgului, organizată luna trecută, a fost adoptat un singur animal.
Trebuie menționat că toate procedurile efectuate de Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân in vederea adopției sunt gratuite: sterilizare, microcipare, deparazitare, vaccin antirabic, carnet de sănătate, introducere în RECS.

Eutanasiați după 14 zile

Potrivit unei dispoziții a primarului Emil Moț, date pe 11 iulie, după capturare de pe străzile Slatinei, viața unui maidanez este una scurtă. Cazarea câinilor fără stăpân în adăpostul de la Sărăcești, pentru cei care nu au șansa de a fi salvați prin adopție, se sfârșește, odată cu viața lor, la doar 14 zile. Reprezentanții primăriei au dat asigurări că decizia va fi aplicată doar în cazul maidanezilor agresivi sau bolnavi, însă atunci când adăpostul nu va mai avea niciun loc liber, administrația municipală va fi obligată să facă loc, iar până la extinderea promisă mai este.
Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Slatina, câinii fără stăpân capturaţi de hingheri de pe străzile Slatinei pot deveni câini cu stăpân şi fără să părăsească adăpostul de la Sărăceşti. Patrupezii pot fi găzduiți de municipalitate, cu condiția ca stăpânii la distanță să suporte cheltuielile. Cuantumul întreţinerii a fost stabilit de către primărie la 5,07 lei pe zi pentru un căţel şi 5,27lei pe zi pentru un patruped adult. Potrivit calculelor Serviciului Public de Gestionare a Câinilor , întreţinerea unui căţel- salarii personal, salubritate, energie electrică, hrană- este de 152,24 lei pe lună, iar pentru un câine adult de 158,24 de lei pe lună.