Un nou program pentru soluționarea vechilor probleme

98

Sala Europa a Consiliului Județean a găzduit astăzi o dezbatere organizată de reprezentanții Ministerului Mediului cu primarii olteni. Tema dezbaterii a fost una de actualitate, dar prea puțin interesantă pentru edilii olteni care au obosit în urma întâlnirii cu prefectul Silviu Neacșu, așa că o parte au dat bir cu fugiții.

Reducerea poluării cu nutrienți a fost tema dezbaterii. Reprezentanții instituțiilor agricole din județ au subliniata faptul că cei mai mulți fermieri olteni nu respectă un plan  de pregătire a terenurilor agricole. Dacă cei de la APIA au susținut că fermierii olteni sunt interesați de accesarea unor măsuri pentru agricultura ecologică, reprezentanți Direcției Agricole a ținut să sublinieze că fără aceste îngrășeminte chimice nu se poate ajunge la producția dorită. Problema fiind nu folosirea îngrășemintelor, ci cantitatea și folosire necontrolată a acestora pe suprafețe și în locuri nepermise. Cei mai mulți fermieri folosesc nu respectă planul de aplicare acestor chimicale, de multe ori acestea ajung în sol în cantități mari, sau sunt în apropierea cursurilor de apă.

Întâlnirea de astăzi a avut drept scop prezentarea programului “Control Integrat al Poluării cu Nutrienți 2016-2022” prin care primăriile pot solicita finanțare pentru investiții la nivelul comunității pentru gestionarea gunoiului de grajd. Până în prezent, în Olt, două primări au organizat astfel de locuri pentru strângerea gunoiului de grajd.

Tot prin intermediul acestui program se pot achiziționa echipamente pentru platformele de depozitare sau se pot realiza sisteme de mici dimensiuni de canalizare și epurare a apelor uzate, de altfel primarii pot accesa prin acest program și fonduri pentru crearea unor zone tampon, fiind aici vorba despre celebrele perdele de protecție împotriva fenomenelor meteo. Acest program are alocat un buget de 48 de milioane de euro pentru perioada de 2016-2022.

De acest program s-au arătat interesați mai mulți primari, care în această perioadă se confruntă cu strângerea unei cantități foarte mari de gunoi de grajd. Neavând unde să îl depoziteze, singura soluție fiind terenurile agricole a unor țărani. Dar, deși se s-au arătat interesați de program, aceștia se plâng că aceste fondurile sunt foarte greu de accesat.

Proiectele pentru accesarea de fonduri prin noul program vor putea fi demarate începând de anul viitor.