Ziua mondială fără mașini

90

Ziua mondială fără mașini este celebrată , anual, la data de 22 septembrie, și are ca scop imediat descurajarea, pe cât se poate, a circulației cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanță, a transportului în comun. Pe termen lung, se dorește crearea comunităților în care atât magazinele, cât și locurile de muncă se află în apropierea domiciliilor, la distanțe ce pot fi ușor parcurse în plimbare.

Pe plan european, Ziua mondială fără mașini este precedată de Săptămâna europeană a mobilității, care în 2016 a debutat la 16 septembrie și se încheie la 22 septembrie. Tema actuală a evenimentului este ”Mobilitatea inteligentă și sustenabilă — o investiție pentru Europa”, căutându-se modalități de transport cât mai ieftine și prietenoase cu mediul, acolo unde renunțarea la transportul motorizat nu este o opțiune.

Ziua mondială fără mașini are loc în contextul în care, la 20 septembrie 2016, un studiu realizat de grupul Transport & Environment arată că pe șoselele din Europa rulează 29 milioane de vehicule diesel nocive, care depășesc limitele legale de poluare. Cel mai mare număr se înregistrează în Franța (5,5 milioane), Germania (5,3 milioane), Marea Britanie (4,3 milioane), Italia (3,1 milioane), Spania (1,9 milioane) și Belgia (1,4 milioane).

La 13 septembrie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a afirmat că una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Capitala este legată de calitatea aerului, pentru care România este în procedură de pre-infringement, iar Comisia Europeană așteaptă un răspuns din partea autorităților. Totodată, având în vedere că o mare parte a acestei probleme este cauzată de traficul rutier, oficialul a adus în discuție probleme lipsei rețelei de biciclete din București.

De asemenea, și președintele Klaus Iohannis participă astăzi la campania „Pedalăm pentru Invictus 2017”, demarată de Asociaţia Povestaşii și Invictus România.