Vânătorii de joburi: 12 olteni au între 10 și 14 locuri de muncă fiecare

148

Pentru unii olteni, ziua de muncă poate avea și peste 100 de ore, nu doar 24. Însă doar pe hârtie și ca salarizare. Rezistență de robot, cap limpede și capacitate să ai, că legislația își dă verde să muncești cât poți și la câți angajatori te descurci. În același timp, fără limită a numărului de contracte și fără limită a numărului de ore. Situație fericită în care se găsesc câteva mii de olteni.

În timp ce aproape 14.000 de olteni nu reușesc să-și găsească un loc de muncă, potrivit situației Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt (șomeri înregistrați), unii reușesc să lucreze cu contract mai multe ore decât are o zi. Dacă un singur job pot duce 54.232 de persoane, mai mult de două joburi au 4.254 de olteni. În județul nostru, cele mai multe contracte individuale de muncă încheiate pe numele unei singure persoane sunt în număr de 14. În această situație se găsesc 3 olteni care pot lucra concomitent în 14 locuri de muncă diferite. Un altul are 13 joburi, alți 3 au 11 joburi, iar 5 lucrează la 10 patroni.
„În județul Olt sunt înregistrate prin Registrul General de Evidență al Salariaților un număr de 65.509 contracte, dintre care 11.277 de contracte sunt încheiate de către salariați care au mai mult de două locuri de muncă. Acest lucru este posibil întrucât Codul Muncii nu interzice o asemenea situație“, declară Cristian Ungureanu, inspector-șef Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt.
Codul Muncii prevede la art.35 dreptul salariatului de a cumula mai multe funcții la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Codul muncii nu face distincția între diferitele tipuri de contracte de muncă ce pot fi încheiate de o singură persoană, astfel încât acestea pot fi cu normă întreagă sau cu timp parțial, pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, la angajatori diferiți sau la același angajator. Drept urmare, poți avea zece joburi cu contract de 8 ore, chiar dacă timpul efectiv de muncă însumat depășește cu mult numărul de ore pe care le are o zi. Astfel, legal poți munci 80 de ore sau oricâte, fără o limită trasată de Codul Muncii, într-un timp efectiv de 24. Deși prevederea privind cele 48 de ore de lucru pe săptămână lasă loc de interpretări.
Fac excepție de la încheierea mai multor contracte situațiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilități pentru cumul de funcții. Fiecare contract individual de muncă este încheiat de sine stătător, are o fișă de post anexă la contract și este înregistrat individual în Registrul General de Evidență al Salariaților, ca și cum ar fi vorba de persoane distincte.
Cei norocoși sunt angajați, în mare măsură, la joburi de contabilitate, IT, resurse umane, consultanță, locuri de muncă unde se poate lucra chiar și de acasă. Este vorba de locuri de muncă în special în domeniul privat.„Sunt salariați care lucrează 8 ore la stat și îmbină acest program cu alte contracte lucrate în mediul privat“, explică șeful ITM.

Olteni cu mai mult de un loc de muncă:

 

Număr persoane Nr. Contracte încheiate de o persoană
2900 2
709 3
177 4
316 5
93 6
20 7
17 8
10 9
5 10
3 11
1 13
3 14