Petre Roman revine în Camera Deputaților

161

Camera Deputaților a decis, marți, că fostul deputat PNL, Petre Roman, îşi poate relua mandatul de parlamentar, după ce plenul Camerei Deputaţilor a revocat, marţi, o hotărâre din 9 februarie 2015 prin care postul său a fost vacantat.

Au fost 216 voturi „pentru” şi o abţinere a deputatului Valeriu Zgonea, la ședință a participat și Petre Roman.

Pe 3 mai, Petre Roman a solicitat conducerii Camerei să ia măsurile procedurale pentru a-şi relua mandatul, deoarece Curtea de Apel a decis anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate care susținea că în 2014 a fost în stare de incompatibilitate.

Curtea de Apel București a decis ca raportul ANI potrivit căruia Roman s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate, din octombrie 2012, să fie anulat deoarece deținea simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată.

Hotărârea instanței a fost atacată la Înalta Curte de Casație și justiție, viitorul termen de judecată fiind stabilit pe data de 12 octombrie, decizia fiind definitivă.

În ianuarie 2015, Tribunalul București a decis să se mențină raportul ANI,prin care s-a constatat că fostul parlamentar se află în incompatibilitate. Hotărârea a fost luată ca urmare a unui incident procedural, în urma căruia Roman nu s-a adresat în timpul acordat de lege instanței competente.
Hotararea instantei a fost atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind stabilit termen de judecata la data de 12 octombrie. Decizia instantei supreme va fi definitivă
In ianuarie 2015, Tribunalul Bucuresti a decis sa se mentina raportul ANI, prin care s-a constatat ca fostul parlamentar se afla in incompatibilitate. Hotararea a fost luata la acel moment ca urmare a unui incident procedural, in urma caruia Petre Roman nu s-a adresat in timpul acordat de lege instantei competente, astfel ca dupa decizia Tribunalului Petre Roman si-a pierdut mandatul de deputat. Decizia plenului ar fi o premieră, având în vedere că până acum niciun parlamentar care şi-a pierdut mandatul pe motiv de incompatibilitate, nu a mai revenit în funcţie în urma unei decizii a Parlamentului. Petre Roman ar urma  să  primească  și indemnizațiile restante din ultimul an și jumatate, în valoare de peste 90.000 lei.