Șova și Ponta, la Înalta Curte

129

Senatorul de Olt Dan Şova și fostul premier Victor Ponta au ajuns de dimineață la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde se judecă un nou termen în dosarul Rovinari-Turceni.

Judecat pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani, Dan Șova nu a dorit să facă declarații la intrare în sediul instanței. Aceeași tăcere a păstrat-o și prietenul său Ponta. Procurorii susțin că, în perioada octombrie 2007 — decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatură, a obținut de la SCA ”Șova și Asociații” suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.
Alaturi de aceștia, în dosar mai sunt trimiși în judecată și Laurențiu Ciurel, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, și Octavian Laurențiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

La termenul de vineri al procesului, judecătorii programaseră audierea lui Dan Șova, dar  senatorul a spus că nu vrea să dea declarații și se prevalează de dreptul la tăcere. El a depus la dosar un memoriu, în care își exprimă punctul de vedere cu privire la acuzațiile care i se aduc. „Este o nouă modalitate de a fi audiat prin intermediul unui memoriu?”, a fost replica judecătoarei Alina Ioana Ilie, președintele completului de judecată.

Magistrații au vrut apoi să îl audieze pe fostul premier , dar  avocatul acestuia a spus că este surprins de poziția adoptată de Dan Șova și din acest motiv  a cerut o amânare.„Eu doresc să dau declarații în fața instanței. Eu am dat și în fața procurorilor și le mențin în totalitate. Nu m-am pregătit în totalitate„, a arătat Victor Ponta.

Cum alți doi inculpați din acest dosar au spus că nici ei nu sunt pregătiți să dea declarații la acest termen, judecătorii au amânat audierile, urmând să fie ascultați martorii din dosar. În consecință, procesul a fost amânat pentru data de 14 octombrie.