Reacția DNA la votul pentru Oprea din Senat

78

Direcția Națională Anticorupție a precizat, marți, că decizia Senatului de a-l salva pe Oprea de urmărire penală pentru ucidere din culpă, în cazul morții polițistului Bogdan Ghighină are drept consecință blocarea anchetei penale, actul de justiție nemaiputând fi înfăptuit.

„La data de 01 septembrie 2016 a fost formulată cererea de efectuare a urmăririi penale față de Oprea Gabriel, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială. Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție a fost supusă la vot de către plenul Senatului României la data de 19 septembrie 2016. Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de Interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit”, precizează DNA într-un comunicat de presă.

Plenul Senatului a respins, luni, cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 ”pentru” şi şase abţineri. Votul a fost secret cu bile, potrivit regulamentului.

Hotărârea Senatului a stârnit reacții de dezaprobare și din partea purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale, dar și a polițistului Marian Godină.