Oamenii bisericii călcați de procurorii DNA

58

Mascații au descins astăzi la Episcopia Oradiei și la Mănăstirea Izbuc, la solicitarea procurorilor DNA. Oamenii legii vor să afle la ce fapte penale sau dedat slujitorii domnului, episcopul Sofronie Drincec și starețul Mihail Tărău.

Episcopia Oradiei se află de mai multă vreme în atenția procurorilor după ce în urmă cu un an mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, i-a parvenit o anonimă în care instituției pe care o conducea îi erau imputate nereguli grave. Printre neregulile enumerate în anonimă se aflau: tolerarea în slujbe a unor preoţi divorţaţi, atribuirea parohiilor şi posturilor pe bază de pile, concursuri aranjate şi şpăgi.

Stareţul Mănăstirii Izbuc, Mihail Tărău, este acuzat că acţiona ca un intermediar al episcopului Sofronie Drincec, care vinde parohiile pe bani celor care dau mai mult, printr-un sistem complicat care implică intermediari şi donaţii mascate.

Starețul Mihail Tărău este, susțin surse central, fratele psihologei Camelia Dindelegan de la Universitatea din Oradea, trimisă în judecată de DNA pentru cumpărare de influență și dare de mită, ambele în formă continuată, în dosarul în care este judecat şi rectorul Constantin Bungău.

Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, deși avea cunoștință de neregulile cercetate de procurori nu le-a investigat administrative pentru a nu declanșa un scandal.