Mesajul președintelui de Ziua Imnului Național

68

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Imnului Naţional, în care afirmă că acesta reprezintă unul dintre reperele fundamentale ale identităţii noastre şi un liant al tuturor românilor.

„Imnul național, pe care îl sărbătorim în fiecare an pe 29 iulie, reprezintă unul dintre reperele fundamentale ale identității noastre. Deșteaptă-te, române! s-a transformat, de-a lungul istoriei, într-un adevărat simbol al principiilor care au stat la baza constituirii statului român modern: libertate, respectarea drepturilor umane fundamentale, unitate și demnitate națională.

Astăzi, toate aceste idealuri sunt mai actuale decât oricând. În contextul internațional prezent, cu toate provocările cu care ne confruntăm, înțelegem mai bine importanța drepturilor și libertăților câștigate. Misiunea noastră este de a păstra și transmite generațiilor următoare aceste valori și tradiția unei democrații consolidate.

 

Imnul național este un liant al tuturor românilor, din interiorul și din afara granițelor. Vă îndemn să rămânem uniți și solidari în spiritul dragostei față de țară și al aspirațiilor noastre de națiune puternică și respectată în Europa și în lume.

La mulți ani, popor român! La mulți ani, România!”

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României – “Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.