Vedetă pe ecrane, animatoare pentru micuți pe esplanadă

3127

 

Dacă ați văzut vreunul dintre filmele „Orient Express”, „What means motley”, „Lacrimi de iubire”, „Azucena”, „Îngerul de abanos” sau ați urmărit show-urile „Serviciul român de Comedie”, ”Vacanța Mare” sau ”Spitalul de Demență”, cu siguranță nu ați putut să nu observați una dintre cele mai frumoase actrițe de pe plaiurile mioritice, dar și prestația ei artistică. Fie că a dat viață personajului Diarela, menajerei sexy Dorina, Vera, Marcela sau Beatrice, actrița Andreea Doinea s-a bucurat de aprecierea publicului, dar și a specialiștilor. Ce nu știu mulți olteni este că vedeta este slătineancă. A absolvit Colegiul Național Radu Greceanu Slatina, apoi actoria în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București. La cei 35 de ani, frumoasa actriță se poate lăuda cu o filmografie deja bogată, proiecte televizate reușite, iar acum un proiect teatral implementat în orașul natal și care a început deja să dea roade.

De la telenovele, la show-uri de comedie

Cum a ajuns să fie distribuită în atâtea roluri? Ne spune chiar ea. „Prin foarte multă muncă. Am fost la toate agențiile de casting și nu am ratat niciunul. Ca să învăț meserie, mă duceam și ca aplaudaci la emisiuni în care participau actori, numai ca să îi văd, să văd cum lucrează, cum gândesc. Pentru un copil care eram atunci, faptul că l-am atins pe mână pe Gheorghe Dinică, mi-au dat replica Jean Constantin, Bebe Cotimanis, Toni Grecu, Mugur Mihăescu și alții este mai mult decât un vis împlinit. Nu speram să ajung vreodată aici. În spatele acestei reușite stă foarte multă muncă, dăruire, seriozitate și implicare”, spune ea.

În prezent, filmează pentru Vacanța Mare, unde joacă rolul Diarela, sora Urinelei- interpretată de Ani Crețu, organizează evenimente, workshopuri pentru adulți, spectacole pentru copii. „Vacanța Mare continuă să fie un fenomen. Nu-mi vine să cred că după atâția ani are încă succes. În viața de toate zilele, colegii mei sunt niște oameni extrem de inteligenți. Mugur Mihăescu este autorul unei lucrări de matematică expusă în mai multe țări din Europa, este inginer și un om de o inteligență ieșită din comun. La fel și Radu Pietreanu- este o capacitate, un om cu o memorie extraordinară. Piesa prinde, este comercială și are un anumit target”, spune Andreea.

Succes peste granițe

A jucat în ”Orient Express”, film românesc din 2004, regizat de Sergiu Nicolaescu, în rolurile principale Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Gheorghe Dinică, Valentin Teodosiu, Ioana Moldovan și Vlad Zamfirescu, propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2005. Însă nu acesta rămâne vârful filmografiei Andreei Doinea, ci unul în care a avut colegi actori de Hollywood, pentru Miramax, una dintre cele mai mari companii de film din SUA. „What means motley” rămâne de referință.  O coproducție româno-irlandeză a casei de filme „Rova Film”, bazată pe un scenariu finalist al concursului HBO din 2006.

Visează să ajungă să joace alături de Merryl Strep.  A colaborat cu actori  veterani, dar și cu cei din genearația sa, de la Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Tania Popa, Augustin Viziru, Alina Chivulescu, Daniela Nane, Șerban Ionescu, Florin Zamfirescu, Mircea Diaconu, etc. „Mi-aș fi dorit să joc alături de Ștefan Iordache. Îmi doresc să continui colaborarea cu Bebe Cotimanis, căruia i-am zis la un moment dat tata”, mărturisește Andreea, iar surpriza nu întârzie să apară, în timpul interviului acordat pentru Realitatea Oltului, directorul Asociației Culturale Center Inter Art ce administrează Centrul Cultural Eugen Ionescu Slatina, George Smarandache, dezvăluindu-i: ”o să ai ocazia să joci alături de el, în ”D᾽ale carnavalului”, aici, la Slatina!”

Cursuri de teatru pentru copii

Neuitând de unde a plecat, Andreea Doinea a inițiat un proiect în orașul natal, destinat copiilor: organizarea a 4 module de teatru. ” Predau cursuri de teatru aici, la Centrul Cultural Eugen Ionescu Slatina. S-a finalizat primul modul și urmează alte trei. Înscrierile pentru al doilea modul încep în toamnă, odată cu începerea școlii, iar cursurile merg în paralel cu școala pentru că intenția noastră este să-i ajutăm pe copii și la școală, să le dezvoltăm imaginația, creativitatea, de a le spori atenția. Pot veni de la vârsta de 6 ani, până la 18 ani, deși pentru Bombonica de la ”Copiii din vecini”, care are 23 de ani, am făcut o excepție. Cursurile durează 4 luni, cu câte o ședință pe săptămână, de o oră și jumătate. Pentru primul modul am avut un preț de dumping, dar din toamnă pentru cei care continuă cu modulul doi tariful este de 160 de lei pe lună, iar pentru noii înscriși de 180 de lei pe lună. Îmi doresc ca acesta să nu fie și ultimul proiect pe care îl derulez în Slatina, oraș de care m-am reatașat după ce am locuit în București 16 ani. Deși lucrez încă în București, am filmări, îmi dedic timp și Slatinei”, explică actrița.

„Zurli” de Slatina

Două proiecte paralele, unul de teatru și altul pentru o trupă de entertainment, s-au intersectat și a rezultat trupa ”Copiii din vecini” o ”surată” a îndrăgitei trupe Zurli, care a și susținut primul show pe esplanadă pe 1 iunie. ”Ei au fost la primul modul înscriși, fiind o grupă foarte energică, niște copii foarte dornici de a face teatru , iubitori de teatru, de frumos așa au fost aleși pentru această trupă. Momentan sunt 6 copii din vecini, cu mine 7 , pe parcurs ne voi adapta nevoilor trupei și cerințelor venite de la copii. Activitatea trupei nu se va opri aici, intenția noastră este aceea de a organiza petreceri de orice fel pentru copii, de la aniversări, botezuri, diverse sărbători și serbări ale orașului. Ideea a pornit de la fetița mea de 6 ani, care îi iubește foarte mult pe cei de la Zurli. Pentru ea m-am gândit să-mi fac propria trupă, s-o bucur pe ea și, bucurând-o pe ea, să-i bucur și pe alți copii. Deci, proiectul a pornit de la ideea de a-mi face fericit propriul copil și s-a extins la bucuria altor copii”, mărturisește ea.

Pe 26 iulie, ora 19,00, trupa va susține un spectacol caritabil pe scena Centrului Cultural Eugen Ionescu Slatina, cu scopul de a strânge fonduri pentru tratamentul unui absolvent al Colegiului Ion Minulescu Slatina, diagnosticat chiar înainte de susținerea examenului de bacalaureat cu cancer.
Marele proiect al trupei este o serie de reprezentații gratuite pe esplanadă, locul unde au acces toți micuții.  „Pe 30 iulie încep spectacolele și vor fi în fiecare sâmbătă și duminică timp de o lună, de la ora 20.00 până la ora 21.30. Vor fi momente de divertisment pentru copii, nu vor fi spectacole, ci distracție, pe esplanadă, unde accesul copiilor de toate vârstele este liber”, anunță ea.

FILMOGRAFIE:

O POVESTE DE DRAGOSTE- 2013

SPITALUL DE DEMENȚĂ-2012

AREST LA DOMICILIU-2008

POVESTE DE CARTIER-2008

MESERIAȘII-2006

OM SĂRAC, OM BOGAT-2006

TREI FRAȚI DE BELEA -2006

WHAT MEANS MATLEY-2006

AZUCENA, ÎNGERUL DE ABANOS-2005

LACRIMI DE IUBIRE-2005

ORIENT EXPRESS-2004

show-uri de comedie: SERVICIUL ROMÂN DE COMEDIE, VACANȚA MARE, SPITALUL DE DEMENȚĂ.