Supergreii, tratați cu greutate

153

Nu se știe clar câți sunt, sunt sau nu în evidență de regulă pentru alte afecțiuni și nu pentru grăsimea în exces, iar viața lor este un chin, mai ales atunci când devin nedeplasabili și nu are cine să-i îngrijească. Grașii Oltului, din ce în ce tot mai mulți și cu greutăți tot mai ridicate, se numără după evidențele medicilor de familie și nu din scriptele unui program de sănătate destinat lor, deși obezitatea este una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică ale secolului, la nivel mondial.

4.334 de persoane supraponderale au numărat medicii de familie din Olt la finele anului trecut, potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică Olt. Cazuri noi în urban 624, în rural 465. Câți din ei se tratează și pentru obezitate nu numai pentru afecțiunile fizice sau mentale date de aceasta, nu se știe. Nu se știe nici situația clară a celor ce se încadrează la exces ponderal, pentru că nimeni nu s-a sinchisit să înregistreze în fișe și cât arată cântarul. Sau nimeni nu a muncit să selecteze categoria greutate din fișele medicale pentru a realiza o situație. La întrebări privind situația concretă din județ, medicii ne răspund cu informații generale sau plasează responsabilitatea monitorizării colegilor. Însă oamenii aceștia există și, de obicei, primesc ajutor atunci când este prea târziu. Aflăm cum o femeie de peste 150 de kilograme (nimeni nu știe clar câte) a fost găsită moartă în apartamentul din Slatina după câteva zile, o problemă nefiind cum a ajuns ca această persoană bolnavă, singură și nedeplasabilă să nu fie monitorizată de nimeni, ci care instituție ar fi trebuit să se lupte cu trupul greu pe scările blocului pentru a fi dus la morgă. O altă supraponderală din Slatina, cartierul Cornișei, este nevoită să ceară ajutorul pompierilor pentru a o coborî cu chingile atunci când merge la spital, un alt coleg de suferință din Vădastra a decedat la doar 43 de ani după o intervenție de micșorare de stomac, iar cazul răposatei caracalence declarate cea mai grasă mămică din România a făcut înconjurul lumii. Sunt oameni reali care au sau au avut nevoie de ajutor și pe care sistemul parcă îi ascunde în loc să le ofere șansa de a duce o viață normală.Victoria Lăcătuș, din Caracal, s-a stins în 2010 la doar 24 de ani, când a ajuns după sarcină la 260 de kg din cauză că era prea săracă să țină o dietă.

“Vin când nu-i mai ține masa de operație”

“Persoanele obeze care se adresează medicului pentru diete sunt de două categorii: unele care vin pentru frumusețe, iar altele care vin pentru că nu-i mai ține masa de operație. Din categoria excesului ponderal nu mi-a călcat pragul decât o persoană, se adresează de obicei medicilor care le tratează afecțiunile provocate de grăsimea corporală acumulată în exces. Au venit pentru diete tineri chiar de la 15 ani, chiar copii de la 9 ani. Aproximativ 6-7 cazuri noi se prezintă lunar la cabinetele de specialitate, pentru tratarea obezității cu ajutorul dietelor personalizate, trimiși o parte de către medicii de altă specialitate din cauza complicațiilor dezvoltate, o altă categorie venind din proprie inițiativă mai mult din motive de integrare socială și estetice”, declară medicul Delia Ștefania Mihalache, specialist nutriție, diabet zaharat și boli metabolice.

1 din 5 olteni este obez

“Oamenii sunt considerați obezi atunci când indicele de masă corporală (IMC), o mărime obținută prin împărțirea greutății unei persoane, exprimată în kilograme, la pătratul înălțimii acelei persoane, exprimată în metri, este mai mare de 25, 30 și 40 kg/mp, ultima categorie fiind exces ponderal, Organizația Mondială a Sănătății argumentând clasificarea prin creşteri marcate a riscului de boală şi de deces la indivizii cu IMC ≥25 kg/m2. Aceasta reprezintă o problemă majoră de sănătate, prin frecvenţa în continuă creştere, afectând toate grupele de vârstă şi toate categoriile sociale. Potrivit OMS, în întreaga lume, aproximativ 1 miliard de persoane adulte sunt supraponderale şi peste 300 de milioane suferă de obezitate. În prezent, asistăm la o creştere îngrijorătoare a numărului cazurilor de obezitate în rândul copiilor şi adolescenţilor. În populaţia adultă din România, se estimează o prevalenţă a obezităţii, de 20-25%, mai mare la femei decât la bărbaţi, a supraponderii, de 35-45%, iar în zona de sud a țării de aproximativ 21%“, explică dr. Mihalache.

Cărați cu ajutorul chingilor, de către pompieri

De regulă, cei care nu se pot deplasa apelează la ajutorul pompierilor, care folosesc chingile și personalul Smurd pentru monitorizare pe timpul deplasării. “În mod normal, noi nu putem interveni la astfel de cazuri decât la deblocarea ușilor. Transportul nu este o situație de urgență decât la spital. Așa că intervenim doar atunci când ni se solicită ajutorul pentru deplasarea la o unitate medicală. De la începutul anului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Matei Basarab al județului Olt a răspuns apelurilor de acest gen în cazul a 9 persoane supraponderale, dintre care 8 au fost transportate la spital, iar una, decedată, la IML”, ne-a declarat plt.mj. Dan Nedeloiu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.
Cei care ignoră să-și îngrijească sănătatea și se ghidează după zicala “grasă și frumoasă”, trebuie să știe că obezitatea crește riscul de diverse afecțiuni, în special boli de inimă, diabet de tip 2, apnee obstructivă de somn, anumite tipuri de cancer, osteoartrită și astm. Dietele și activitatea fizică sunt principalele ajutoare în tratamentul obezității. În cazul în care dieta, activitatea fizică și medicamentația nu sunt eficiente, se poate apela la un balon gastric pentru scăderea în greutate, sau la operație pentru a reduce volumul stomacului și/sau lungimea intestinelor, ducând astfel la instalarea mai rapidă a stării de sațietate și la o capacitate redusă de absorbție a substanțelor nutritive din alimentație.