Triplă sărbătoare în Brastavățu: ziua comunei, bâlciul anual și Sf. Ilie

578

 În fiecare an, pe 20 iulie, de sărbătoare Sf Ilie, brastavicenii petrec cu voie bună. Anul acesta are loc cea de a XXII a ediție a Zilei comunei. În fiecare an, în acestă zi are loc și bâlciul, care a devenit pentru mulți fii au satului o a treia zi de peste an să se strângă la casa strămoșească întreaga familie.

Cei plecați din sat, profită că este vacanță și pot să le arate copiilor lor cu se distrau ei când erau mici și de ce așteptau un an întreg ziua de Sf Ilie. Cei plecați departe de casa strămoșească vin în vizită de Paște și Crăciun, dar și vara, de bâlci. Tot ce vor este să retrăiască copilăria, dar și să poată să vadă și cei mici cum se jucau odată părinții lor. Cei drept, bălciurile s-au schimbat, dar nu lipsesc tiribombele și alvița, două atuuri ale bâlciurilor de altă dată.

De câțiva ani bâlciul a devenit un adevărat spectacol în sine. Dacă dimineața este rezervată meșteșugarilor, pe la prânz cei mici transformă în joacă și râset întreaga zonă într-un mic parc de distracții. Pe seară, brastavicenii au venit la spectacol, și nu orice spectacol. Pe afișul de anul acesta s-au regăsit îndrăgiți interpreți din zonă, dar și mari cântăreți de muzică populară. Au urcat  pe scenă să îi încânte pe brastaviceni, artiști locali și copii talentați, dar și artiștii Ansamblului ”Doina Oltului”. Cel mai așteptat este “vecinul” Constantin Enceanu, acesta este originar din Vișina.

“Anul acesta am încercat să păstrăm aceiași linie, așa cum i-am obișnuit pe localnici. Copiii sunt principalii noștri “critici”, ei așteaptă întregul an bâlciul, dar nu îi uităm nici pe adulți. Seara a fost dedicată lor, au putut participa la un spectacol de muzică populară și nu numai, așa cum i-am obișnuit anul acesta au avut parte de artiști unul și unul. Cel mai așteptat a fost Constantin Enceanu”, ne-a spus Cici-Constantin Oprea, primarul comunei Brastavățu .

Seara s-a încheiat cu un spectacol de artificii.