Moț vinde resturile fostei Unități Militare

551
Demolările au început în decembrie 2014

Mai bine de o jumătate de an i-a luat Primăriei Slatina să scoată la vânzare bunurile rezultate în urma demolării clădirilor fostei Unităţi Militare din strada Tunari. Deși vânzarea a fost aprobată prin octombrie anul trecut de către Consiliul Local, abia acum primăria se pregătește să demareze procedurile pentru organizarea licitației publice cu strigare.

Circa 50.000 de euro estimează Primăria Slatina că va câștiga în urma vânzării bunurilor ce provin din demolările de la fosta Unitate Militară. Cărămidă, tablă, lemne, cazane, rezervoare- bunuri diverse cărora municipalitatea speră să le găsească un cumpărător. Vânzarea prin licitație publică cu strigare a fost aprobată prin octombrie anul trecut de către consilierii locali, bunurile fiind evaluate la 221.162 de lei. Procedura pentru derularea licitației abia de acum înainte se va face, pe 4 iulie edilul Emil Moț stabilind prin dispoziție de primar comisia. „Recent s-a format o comisie de licitație în scopul valorificării deșeurilor provenite din construcțiile demolate de pe raza Unității Militare de pe strada Tunari. Urmează demararea procedurilor pentru derularea licitației, anunțul fiind lansat pe SEAP”, declară Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al primăriei.
Potrivit HCL, valorificarea se va face la pachet, nu pe bucată, pe categorii de bunuri: materiale de construcţie (75,90 metri cubi cărămidă şi 38, 84 mc ţiglă)- preţ de pornire a licitaţiei 15.599 lei; materiale feroase şi neferoase (400mp tablă zincată, 1200 mp tablă aluminiu, 100 ml platbandă, profil I, 2 rezervoare, răcitor, 2 cazane spălătorie, plită fier, sobă de fier)- preţ minim 12.277,5 lei; material lemnos (111,85 mc lemn de foc, 183,37 mc scândură, 85,95mc căpriori, dulapi, 173,47 mc grinzi)- 193.286 lei.
În situaţia în care la prima licitaţie nu se vor prezenta minimum doi ofertanţi sau oferta va fi mai mică decât preţul de pornire, următoarea licitaţie va porni de la preţuri diminuate cu până la 20%.
Terenul fostei Unităţi Militare 01217, în suprafaţă de 11,7 hectare, a fost preluat de către Primăria Slatina în 2012, cu obligaţia de a reabilita clădirea Cercului Militar şi de a asigura, în termen de cinci ani, angajaţilor din sistem 48 de locuinţe. Startul demolărilor a fost dat în urmă cu un an și jumătate de zile, pe locul cazarmei, autorităţile locale s-au angajat să ridice cel mai nou cartier al oraşului, cu locuinţe, zone de agrement, spaţii verzi şi comerciale.

Dezbatere de campanie, același rezultat

Planurile actualei conduceri a primăriei privind utilitatea pe care o va da terenului fostei UM au fost conturate în urma unei dezbateri de campanie, lansată pe o rețea de socializare. Peste 600 de slătineni au participat la dezbaterea „Ce vrei să facem din fosta Unitate Militară? Hai să construim împreună un nou cartier!”, lansată de Emil Moţ, venind cu propuneri. 30% dintre cei implicați în dezbatere au dorit să se amenajeze un parc mare, 15% construirea de locuinţe, 15% un mall, 10% un spital, alţi 10% un cămin de bătrâni, iar 7% şi-au exprimat dorinţa ca pe acel teren să se construiască o grădiniţă. Au fost şi propuneri pentru reînfiinţarea unităţii militare, pentru construirea unui penitenciar, alţii au vrut un aeroport sau un heliport, un teatru de vară sau un muzeu militar. Unii au propus înfiinţarea unui liceu militar, a unui centru de proiectări auto sau amenajarea unui lac pentru pescuit. O altă propunere a fost să fie marcat locul fostei UM 01217 Slatina, o unitate de elită a armatei române, printr-un simbol, o placă sau un tun.
Decizia finală a fost construirea de apartamente pentru tineri, care să poată fi cumpărate printr-un sistem de plată avantajos.