Tineri din Tufeni și Fălcoiu, sclavi la țiganii din Berevoești

641

Târgul din Tufeni, unde vin câte 15-20 de căruțe cu comercianți din Berevoești, s-a transformat în loc de racolare de sclavi. Printre cele circa 40 de persoane recrutate sau răpite de țiganii din Argeș care le țineau ca sclavi și le puneau la muncă forțată, cerșetorie și le băteau, se numără și victime din Olt: trei persoane din Tufeni, printre care și tânărul care apare pe filmări legat în lanțuri,  și se pare că una din Fălcoiu. Potrivit unor surse, din Olt, pentru anchetare, au plecat două dube cu persoane.

Cinci persoane, între care doi copii, exploatate de către membrii grupărilor din Berevoești, județul Argeș, au fost găsite, miercuri, legate cu lanțuri, în urma a 40 de descinderi efectuate de procurorii DIICOT Pitești, împreună cu politiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Pitești și Craiova. Potrivit DIICOT, victime ale grupărilor infracționale organizate specializate în infracțiuni de trafic de persoane și trafic de minori s-au dovedit a fi însă aproximativ 40 de persoane minore și majore recrutate începând cu anul 2008 și până în prezent prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea.
Printre cei tratați drept sclavi de țiganii argeșeni se află și victime din județul Olt, una dintre ele fiind chiar tânărul care apare pe filmare legat cu lanțuri.

Târgul de sclavi

Iordache Ionuţ, Viorel Ivaşcu şi Gigi Barbu, toți din comuna olteană Tufeni, s-au aflat printre victimele țiganilor din Berevoeşti.„De la noi sunt trei victime, toate din Stoborăști, persoane cărora nu li s-a simțit lipsa, plecau mereu, lucrau pe șantier, cu ziua. Pe Iordache Ionuţ Ştefănel, Boris, cum îi zicem noi, care are 32 de ani, l-am recunoscut imediat ce s-a dat la ştiri. Au venit la primărie băieţi de-o vârstă cu el şi mi-au spus că şi ei l-au văzut pe film. Are doar tată, care are un picior tăiat și care s-a bucurat că nu a mai dat pe acasă, că-i bea și pensia lui de handicap. Se mulțumea că pleca. La fel și celălalt, Ivașcu, de 40 de ani, care am auzit că a venit acasă, l-au văzut sătenii pe la poartă. Și el îi bea pensia de CAP a mamei”, spune vicele Radu Vîlcea.
Despre cel de-al treilea bărbat, Gigi Barbu, care are aproximativ 50 de ani, sătenii știu că ar fi stat captiv vreo trei-patru luni, fiind folosit ca şofer şi păzit straşnic de doi bărbaţi înarmaţi din reţea. Acesta a reuşit să fugă în urmă cu aproximativ o lună și se află plecat la muncă.
Locul de racolare a celor trei este târgul din comună, presupune edilul, mai ales că acesta este frecventat de cei din Berevoești. „Noi avem un târg la care vin căruțe de la Berevoești, câte 15-20. Vând scândură, târne și altele. Stau de vorbă cu localnicii și cred că au întrebat de cei mai amărâți să-i ia la muncă. Altfel nu știu cum i-ar fi racolat, nu am cunoștință că ar avea rude prin Vâlcea”, mai spune edilul.
Anumite surse dezvăluie că nu numai cei trei bărbați din Tufeni ar fi singurele victime din Olt ale clanurilor de traficanți, vorbind și de o victimă din Fălcoiu. Primarul Perișor Alexandru spune însă că nu are cunoștință de acest lucru. Potrivit acelorași surse, din Olt, pentru anchetare, ar fi plecat două dube cu persoane.

37 de traficanți arestați

Judecătorii de la Tribunalul Argeş au decis ieri arestarea preventivă a 37 de suspecţi implicaţi în dosarul de trafic de persoane, iar o persoană a fost plasată în arest la domiciliu din motive medicale, deoarece are nevoie de dializă de trei ori pe săptămână.
Potrivit DIICOT, victimele erau racolate sau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate la domiciliile membrilor grupărilor, unde erau forţate să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în proximitatea localităţii. Aceştia trebuiau să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării, unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj). Victimele erau ameninţate şi lovite cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupărilor.
Procurorii mai susţin că, de cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi alimentare, erau legate (cu lanţuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopţii ca să nu fugă. Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare – erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos. De asemenea, există suspiciunea că unele victime au fost violate sau abuzate sexual.