Oltul va fierbe la propriu

89

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o avertizare de caniculă şi disconfort termic accentuat, valabilă în zilele de 12, 13 şi 14 iulie. Oltul va fierbe la ropriu în ultima zi de cod când canicula va cuprinde şi regiunile sudice. Meteorologi avertizează că mercurul în termometre va urca aproape de 40 de grade la umbră.

Ne aşteaptă zile caniculare şi nopţi tropicale. Valul de căldură va sufoca mai întâi zonele de vest şi sud-vest după care se va extinde în toată ţara. Specialiştii susţin că mercurul în termometre va depăşi chiar şi 37 de grade. Cel mai cald va fi joi, 14 iulie, în Lunca Dunării.
„Disconfortul termic se va accentua, astfel că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi pe areale din ce în ce mai extinse”, se arată în avertizarea ANM. Ca şi cum nu ar fi suficient,  în a doua parte a zilei de joi, 14 iulie, va creşte gradul de instabilitate atmosferică. Dacă valorile termice vor scădea semnificativ în majoritatea regiunilor, pe fondul instabilităţii atmosferice, canicula va mai persista în zona sudică şi pe 15 iulie.