Titlurile de doctorat – ușor de obținut, greu de retras

137

Noul ministru al Educației Mircea Dumitru a explicat că nu le poate fi retras titlul de doctorat celor care au făcut cerere în această privință.

Potrivit regulamentului, ei trebuie să aștepte ca Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) să se pronunțe asupra existenței sau inexistenței unui malpraxis academic în tezele de doctorat.

Precizările noului ministru vin în condițiile în care nouă persoane publice care și-au obținut doctoratul la Academia Națională de Informație „Mihai Viteazul” au făcut cerere să renunțe la titlul de doctor.

„Noul regulament prevede că trebuie să aștepte să se pronunțe CNATDCU asupra existenței sau inexistenței unui malpraxis academic în tezele de doctorat. Pentru moment, regulamentul așa cum e nu ne permite ca doar pe baza unei renunțări unilaterale să putem retrage titlurile”, a spus Mircea Dumitru, informează Digi24.

Ministrul a subliniat că nici în situația în care doctorandul ar recunoaște că a plagiat nu ar putea fi retras titlul de doctor fără un verdict din partea CNATDCU

Loredana Radu, nepoată a lui Gabriel Oprea şi avocată la data susţinerii tezei, este una dintre cei nouă semnatari. Ea a dat în judecată, potrivit portal.just.ro, Ministerul Educației cel mai probabil pentru a obţine ordinul de renunţare. Acuzaţiile despre plagierea tezei de doctorat a Loredanei Radu au apărut public la data de 26 august 2015