Slatina scrie istoria matematicii mondiale inițiind Olimpiada Internațională pentru Juniori

167

Cu cea mai numeroasă participare din istorie, Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori desfășurată la Slatina, în perioada 24-29 iunie, pune bazele inițierii Olimpiadei Internaţionale de Matematică pentru Juniori, liderii țărilor participante semnând un memorandum în acest sens.

Începând cu 2018, ar putea fi organizată o nouă competiție internațională de matematică- Olimpiada Internaţională de Matematică pentru Juniori (JIMO). Ideea a pornit de la Slatina, în urma organizării celei de-a XX-a ediții a Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori în perioada 24-29 iunie, ediție ce s-a bucurat de cea mai numeroasă participare din istorie, pe lângă cele 11 ţări membre oficiale ale competiţiei, participând alte 8 ţări din Europa şi Asia, cu statut de invitat.

Liderii ţărilor participante au semnat un memorandum privind iniţierea Olimpiadei Internaţionale de Matematică pentru Juniori, fiind ales şi un comitet format din 5 membri şi anume: Sava Grozdev (Bulgaria), Marius Perianu (România), Ridwan Hasan Saputra (Indonezia), Simon L. Chua (Filipine) şi Sultan Sand Albarakati (Arabia Saudită).

Prin această inițiativă, Slatina scrie istoria matematicii mondiale. Trebuie menționat că și Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori a fost inițiată tot de către România, în 1959.

Balcaniada de la Slatina a cuprins 164 de elevi şi profesori membri ai echipelor participante, 22 membri ai juriului internaţional, 12 observatori, 28 de profesori coordonatori (comisia de evaluare), 54 de profesori în comisia de organizare şi 24 de elevi – ghizi ai echipajelor participante. România s-a clasat pe locul I cu prima echipă, urmată de Turcia, Serbia, Bulgaria şi România B. În total, elevii români au obţinut 2 medalii de aur, 7 de argint şi 3 de bronz. Suplimentar, echipa locală Alutus a obţinut o medalie de bronz, prin Robert Valentin Vădăstreanu, elev la Școala Eugen Ionescu Slatina.

Colaborare extinsă IȘJ- SSM

În urma succesulul Balcaniadei, Inspectoratul Școlar Județean Olt și Societatea de Științe Matematice-Filiala Olt, al cărei președinte este profesorul de matematică Marius Perianu, director al Colegiului Național Ion Minulescu Slatina, au hotărât să extindă colaborarea prin: cursuri de pregătire didactică, însoţită de practică pedagogică, a tinerilor profesori de matematică din judeţul Olt și cursuri de pregătire specială pentru performanţă a elevilor în vederea participării la etapele superioare ale olimpiadei de matematică.