Gogu Neagoe- de la „Van Gogu” de Osica, la „caricaturistul vedetelor”

508

În urmă cu câțiva ani, făcea caricaturi gratuite copiilor și babelor din Osica, unde locuia cu părinții și trăia la limita sărăciei. Apoi s-a mutat în Capitală, unde a lucrat ca grafician la o agenție de publicitate, iar de doi ani la Craiova unde colaborează cu Inspectoratul de Poliție pentru grafică și portrete. S-a căsătorit și se învârte printre vedete, lucrările sale costând mii de euro. „Van Gogu” de la Osica de Jos s-a transformat în „caricaturistul vedetelor”, completând caricatura în creion și nudurile în ulei cu grafica digitală realizată pe tabletă.

Nu există festivaluri, lansări, expoziții, târguri, emisiuni tv, dar și party, nuntă sau botez fără Gogu. Caricaturistul oltean este nelipsit de la toate evenimentele unde îi este solicitată prezența, și nu sunt puține. A gustat amarul traiului la țară unde, artist de provincie, abia reușea să-și întrețină familia. Talent cu carul avea și atunci, celebritate la fel, însă nu și strategie de marketing, nu știa să se vândă. A înțeles repede că drumul spre succesul financiar îl reprezintă „micul Paris”. Nu s-a ferit să învețe, să se perfecționeze, să-și diversifice oferta în funcție de ceea ce se cere, iar astăzi „Van Gogu” de la Osica de Jos s-a transformat în „caricaturistul vedetelor”, artistul care, cu papion la gât, se învârte în cercuri înalte și a învățat chiar să realizeze grafică digitală pentru companii mari.

Remarcat de Popa’s, dublu recordman

”M-a ajutat doar maestrul Popa’s să răzbesc până acum! ”, a recunoscut, de fiecare dată, artistul. Popa’s i-a remarcat talentul la prima ediţie a festivalului „Oltenii şi Restu’ Lumii” și l-a luat cu el la Timişoara unde are Academia de Caricatură ca să îl formeze. Gogu a debutat ca artist în 1996, după ce a devenit ucenicul maestrului Ştefan Popa Popa’s şi a reuşit să expună lucrări în cadrul unei expoziţii de pictură în grup alături de artiştii Nicolae Truţă, Spiru Vergulescu, Ion Popescu-Negreni şi Sabin Bălaşa. Au urmat participări la numeroase concursuri internaţionale de caricatură în Japonia, Belgia, Italia, Cuba, SUA unde a obţinut 16 premii la care se adaugă şi peste 50 de premii naţionale. Realizează caricaturi la minut, fiind singurul artist care poate realiza portretul interlocutorului de la celălalt capăt al firului. Gogu Neagoe (39 de ani) a intrat pentru prima dată în Cartea Recordurilor în 2004, după ce a realizat 131 de caricaturi prin telefon. Doi ani mai târziu, numele olteanului a fost iarăşi înscris în celebra carte, după ce a realizat cea mai lungă serie de caricaturi, la care a lucrat timp de patru ani: un milion trei sute de imagini înfăţişând mai multe personalităţi internaţionale, doar cu ac şi cerneală, pe o peliculă de film cinematografic cu o lungime de 2 km.

Salt în timp: de la artist sărac, la lucrări cotate la mii de euro

Cu o carieră artistică formată, lui „Van Gogu” de la Osica de Jos, deși i se dusese vestea peste tot în ţară, dar şi peste hotare, celebritatea nu i-a şters însă şi lipsa grijei de mâine. Câştigurile abia îi permiteau să-şi întreţină familia și, deşi se învârtea printre personalităţi la marile evenimente naţionale, odată ajuns acasă gloria se stingea sub povara necesităţilor. A decis să se mute în Capitală, unde a lucrat ca grafician în publicitate, iar în urmă cu doi ani s-a stabilit împreună cu aleasa inimii lui, Narcisa, în Craiova. „De când am ieșit pe piață și cu grafică digitală, am învățat să realizez grafica pe tabletă. Acum am un salariu stabil, colaborez cu Inspectoratul de Poliție Dolj pentru care realizez grafică și portrete, la care se adaugă venituri din diverse colaborări și vânzarea de caricaturi și pictură, în special nuduri, la solicitarea tot mai multor oameni de afaceri”, ne-a dezvăluit Gogu.
Odată cu intrarea în lumea vedetelor, artistului i s-a ridicat și cota. O lucrare de caricatură costă acum între 100- 500 de euro, în timp ce o pictură semnată de Gogu pornește de la 1500 de euro și poate ajunge, în funcție de mărime și numărul de personaje, chiar și la 7000 de euro.
Anul acesta, caricaturistul va aniversa cei 40 de ani de viață și 20 de ani de carieră printr-o expoziție ce va fi organizată în cadrul Festivalului „Oltenii şi Restu’ Lumii”, intitulată „Gogu Neagoe văzut de cei 40 de caricaturiști”.
Gogu Neagoe este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice UNESCO din Germania şi al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România, lucrările sale aflându-se în muzee naţionale şi în colecţii particulare din România, SUA, Franţa, Germania, Belgia, Canada, Japonia, Anglia, Grecia, Bulgaria, Cuba, Iran, Moldova, Mexic.
https://www.facebook.com/boaproduction.ro/videos/vb.187885211227963/1399786050037867/?type=2&theater