Brexit-ul crează un cuib de vipere

83

Retragerea lui David Cameron din funcția de premier al Marii Britanii nici nu a fost bine anunțată, că răzmerița a și început.

Ministru Justiţiei, Michael Gove, un aliat al lui Boris Johnson, și-a anunțat candidatura deși majoritatea comentatorilor credeau că acesta îl va susține pe fostul primar al Londrei. În cursă, ba chiar în pole position, a intrat și ministrul Afacerilor Interne, Theresa May.

Ministru Justiţiei, Michael Gove, s-a înscris joi dimineaţă în cursa internă pentru şefia conservatorilor, după demisia premierului David Cameron din poziţia sa în cadrul partidului şi, respectiv, executivului. Gove a reprezentat una dintre cele mai importante voci ale conservatorilor pentru ieşirea Marii Britanii din UE, deşi este un politician apropiat de prim-ministrul demisionar, scrie Reuters, citată de News.ro.

Anunţul este unul surprinzător, tocmai pentru că Gove a susţinut anterior că nu are niciun gând să îi urmeze lui David Cameron la conducerea Guvernului şi presa relata că îl va susţine în cursa internă pe fostul primar londonez Boris Johnson.

Însă, Gove a decis că Johnson nu este potrivit să conducă Marea Britanie într-un context politic complicat, precum cel generat de rezultatul referendumului britanic.

”Am vrut să contribui la construirea unei echipe în spatele lui Boris Johnson, pentru ca un politician care a cerut ieşirea din UE să aibă ocazia de a ne conduce spre un viitor mai bun. Însă, am devenit din ce în ce mai reţinut faţă de ideea că Boris ar putea să construiască o echipă potrivită pentru confruntarea care-l aşteaptă”, a declarat demnitarul britanic.

Unii comentatori folosesc cuvântul „trădare” pentru a descrie gestul lui Gove și spun că acesta l-a anunțat pe Johnson de decie cu doar 5 minute înainte de a face anunțul public.

În cursa internă a conservatorilor, care va determina viitorul lider al executivului, favoriți sunt ministrul de Interne Theresa May şi Boris Johnson.

În urma mutării lui Gove, șansele lui Johnson par să scadă simțitor.

Ex-ministrul Apărării, Liam Fox, îşi va încerca la rândul său norocul, alături de ministrul pentru Pensii, Stephen Crabb.

Rezultatul cursei interne va fi anunţat pe 9 septembrie. Între timp, sondajele de opinie o dau drept favorită pe Theresa May.