Operațiunea „Apollo” – noua spaimă a comercianților tâlhari

146

Direcția Generală Antifraudă a anunțat declanșarea operațiunii „Apollo”.

Această acțiunea va fi demarată, începând de pe 30 iunie și are ca obiectiv diminuarea și combaterea utilizării facturilor false, potrivit realitatea.net.

Înregistrarea în evidențele contabile a facturilor false este o practică frauduloasă care generează consecințe negative atât în plan economic cât și social.  Printre cele mai frecvente forme de manifestare ale acestui flagel, inspectorii antifraudă au identificat achizițiile fictive în scopul diminuării bazei impozabile, utilizarea facturilor pentru justificarea unor bunuri achiziționate fără documente legale și achizițiile fictive in scopul obținerii de lichidități.

Combaterea acestui fenomen reprezintă una dintre prioritățile Direcției Generale Antifraudă Fiscală, iar în ultimii ani, ca urmare a eforturilor depuse, a fost înregistrată o diminuare considerabilă.

În perioada de documentare, utilizând informațiile fiscale disponibile în bazele de date proprii și aplicațiile informatice de analiză, DGAF a identificat și a construit harta relațională a tuturor firmelor implicate în acest fenomen (emitenți și beneficiari care au înregistrat în evidențe aceste documente).

În cadrul operațiunii ”Apollo”, ambele categorii vor fi supuse unor verificări amănunțite de către inspectorii antifraudă, vor fi stabilite consecințele fiscale ale acestor practici și vor fi dispuse măsurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmărire penală.