Oltul exportă mărfuri de 100 milioane euro pe lună

124

Deşi se află în cea mai săracă zonă din România şi a doua ca sărăcie din Europa, Oltul se poate lăuda cu afaceri cu multe zerouri. Județul nostru exportă lunar produse a căror valoare se învârte în jurul cifrei de 100 de milioane de euro.

Societăţi precum Alro, Pirelli, Prysmian, Yazaki, IAC, Artrom, Comtech la care se adaugă afaceri din secţiunile textile, bricolaj, construcţii, agricultură, au făcut ca producţia industrială a Oltului să nu fie una de ignorat. „Patria” lingourilor și sârmei de aluminiu, a țevilor din oțel, a anvelopelor și cablurilor pentru energie și telecomunicații, a cablajelor și componentelor electrice sau componentelor și sistemelor auto a exportat în primele două luni ale anului produse în valoare de 199,2 milioane euro, potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Olt. Lunar, Oltul exportă produse a căror valoare se învârte în jurul cifrei de 100 milioane euro, cele mai mari exporturi din ultimul an fiind înregistarate în lunile martie și aprilie 2015, de peste 113 milioane euro. Prețurile sunt calculate la frontiera țării exportatoare.
Mai mult de jumătate dintre exporturi fac parte din categoria „Metale comune şi articole din acestea”, categorie în care intră produse realizate în fabricile mari și mici din județ, cele mai multe din aluminiu, țevi din oțel, electrozi, material rulant sau piese turnate din fontă.
Astfel, pe primele două luni ale anului, Oltul a exportat: metale comune în valoare de 103,8 milioane euro, materiale plastice- 64 milioane euro, materii textile- 12,7 milioane euro, mașini, aparate electrice- 12,7 milioane euro, mijloace de transport- 4,6 milioane euro, produse alimentare- 396.000 euro, grăsimi și uleiuri animaliere- 268.000 euro, produse de lemn- 263 000 euro, produse chimice-93.000 euro, produse vegetale- 44.000 euro, produse minerale -4.000 euro.
În structura pe mărfuri a exporturilor, cinci secţiuni deţin 99,4%: 52,1% „Metale comune şi articole din acestea”, 32,2% „Materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea”, 6,4% „Maşini, aparate şi echipamente electrice”, 6,4% „Materii textile şi articole din acestea” și 2,3% „Mijloace de transport”.