Primele efecte severe ale Brexit-ului se abat deja asupra Marii Britanii

99
Young businessman with hands on back of his head worried because of business failure

Rezultatul Referendumului de săptămâna trecută privind rămânerea sau nu a Marii Britanii în Uniunea Europeană a declanșat o furtună economică profundă în această țară, care i-a făcut pe unii să estimeze o viitoare recesiune din cauza Brexitului, relatează BBC Mundo.

Problemele care au apărut, cel puțin pe termen scurt, în urma deciziei Marii Britanii de se retrage din UE sunt multiple. Lira sterlină a suferit o cădere istorică. Și bursa a scăzut, la rândul său. Ca și cum nu ar fi fost suficient, luni agenția de rating Standard and Poor’s a redus ratingul pentru datoria suverană a țării și i-a retras calificativul maxim, AAA, reducându-l la AA, cu perspectivă negativă, în timp ce agenția Fitch a redus ratingul de la AA+ la AA și a avertizat că este posibil să îl coboare în continuare. Multe companii avertizează că și-ar putea revizuit planurile de investiții și personal în Marea Britanie, din cauza deciziei de a abandona blocul comunitar.

În general, avertizează experții, incertitudinile privind modul în care se va produce această separare între Marea Britanie și UE creează un climat puțin propice afacerilor și amenință cu extinderea în timp a efectului negativ al Referendumului asupra economiei britanice.

Și, deși este dificil să se stabilească o cifră concretă, puțini sunt cei care se îndoiesc că primul rezultat va fi advers, cel puțin în termeni economici.

O liră slăbită

Efectul cel mai important al primelor zile de după Referendum a fost, în mod special, căderea lirei sterline.

În orele imediat următoare referendumului, când anumite sondaje preconizau o victorie a grupului celor care doreau rămânerea în UE, lira a crescut în raport cu dolarul, ajungând la circa 1,50 dolari/liră, conform agerpres.ro.