Boala nodulară a vacilor bulgărești a băgat în alertă și Oltul

307

Autoritatea sanitar-veterinară a interzis importul de lapte din Bulgaria și cumpărarea bovinelor, după ce ţara vecină a devenit în totalitate zonă de restricţie din cauza dermatozei nodulare. Cu boala la graniță, inspectorii DSVSA Olt monitorizează tot ce mișcă.

Dermotoza nodulară a băgat în alertă, deopotrivă, inspectorii sanitar-veterinari, crescătorii de bovine, consumatorii de lactate și carne de vită, dar și comercianți. Vecin cu focarul, Oltul este în alertă. „Monitorizăm tot județul- târguri, ferme, gospodării, alimentație publică, toate documentele care însoțesc produsele alimentare, prioritară fiind partea de sud. Din cauza acestor focare la vecinii bulgari suntem într-o monitorizare ceva mai alertă față de obicei. Nu este o situație de criză și cred că nici nu va fi. Avem avantajul în ceea ce privește răspândirea acestei boli că nu avem punct de trecere a frontierei și avem această barieră naturală- Dunărea. Oltenii nu au de ce să se panicheze, ci doar să fie mult mai atenți”, ne-a declarat Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt.
Boala afectează vacile, însă nu se transmite la oameni. Pentru reducerea riscului apariţiei bolii, medicii veterinari recomandă crescătorilor să nu cumpere bovine din Bulgaria, până la închiderea focarelor şi să se verifice zilnic animalele. Produsele vizate de restricții sunt colostru, lapte nepasteurizat și produse lactate nepasteurizate (cașcaval din lapte nepasteurizat, brânză proaspătă, parmezan, anumite tipuri de iaurt, anumite tipuri de produse tradiționale) obținute de la bovinele din Bulgaria.
La finele săptămânii trecute, ANSVSA anunța că numărul focarelor de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease) în țările din Balcani se ridică la 281: în Grecia 56 de focare, Bulgaria – 173, Serbia – 17, Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei – 35, cele mai multe fiind confirmate în Bulgaria- 173 de focare.
România este expusă cu risc imediat având în vedere zonele în care evoluează. Apariția de noduli subcutanați reprezintă principala caracteristică a bolii. La nivelul județului Olt sunt circa 35.000 de bovine, apariția unui focar determinând uciderea animalelor bolnave.