Avantajele Brexit-ului pentru România

246

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertăților din Parlamentul European, a declarat cu referire la Brexit că ”din păcate, avertismentele noastre de un an de zile nu au fost luate în seamă. Construcția europeană trebuie să sufere o reformă radicală. Putem vorbi chiar de o reconstrucție europeană care să se bazeze într-adevăr pe suveranitatea și egalitatea statelor naționale”.

Pe de altă parte, Forța Națională, singurul partid din România afiliat la gruparea naționaliștilor europeni, vede Brexitul ca pe o oportunitate de a câștiga mai multe drepturi pentru România și a cerut ca statul român să obțină un statut mai bun în cadrul Uniunii prin ”renegocierea Tratatului de Aderare la UE și a raportului dintre statul suveran România și Uniunea Europeană”, acest lucru fiind posibil ”pentru că dușul rece al referendumului va obliga decidenții UE să fie mai atenți la solicitările statelor membre”.

”Dacă nu vom interveni acum pentru a obține, în sfârșit, un statut de țară cu drepturi depline în UE, vom rata un moment istoric. Intrarea României în UE s-a făcut în grabă și în condiții dezavantajoase pentru că, la momentul respectiv, circumstanțele nu ne erau favorabile. Acum avem șansa de a întoarce aceste circumstanțe în favoarea noastră pentru a ne apăra interesele strategice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forței Naționale Clement Sava cu referire la Brexit.