Şerbăneşti, comuna cu un primar de şapte… mandate

3343

În ţară, doar cetăţenii din vreo 20 de localităţi se pot lăuda că au acelaşi edil de la revoluţie. Trei dintre primarii de profesie din România sunt olteni, iar unul dintre ei este Titi Peligrad de la Şerbăneşti. Ce i-a făcut pe oamenii din această comună să-i acorde de fiecare dată încrederea lor, am aflat chiar de la primarul de şapte… mandate.

Realizările contează, dar nu prea mult

Unul dintre cei mai longevivi primari din ţară are cu ce se lăuda, chiar dacă nu poate spune că a făcut tot ce-şi dorea pentru consătenii săi. Titi Peligrad, edilul de la Şerbăneşti, este însă de părere că investiţiile în infracstructura rutieră, cea educaţională sau în sănătate, realizate în cei 26 de ani petrecuţi în fruntea administraţiei locale, nu au fost decisive pentru a le câştiga încrederea şi respectul semenilor săi.
,,Nu pot spune că oamenii nu ţin cont dacă ai făcut sau nu ceva pentru ca viaţa lor să se îmbunătăţească dar, oricâte străzi le-ai asfalta, oricâtă apă le-ai introduce şi orice le-ai face- canal sau gaze, dacă nu le oferi respect şi înţelegere, degeaba. În decizia de a te vota sau nu contează mai mult să ştii să-i asculţi, să le vorbeşti frumos şi să-i respecţi. Eu cred că i-am determint să-mi fie aproape nu atât prin investițiile făcute, ci prin felul meu de a fi. Cred că pentru locuitori contează mai mult omul din fruntea primăriei decât funcţia şi ceea ce permite ea. În cazul meu, cred că 70% a contat valorile umane şi restul realizări ale primarului”, ne-a dezvălit Titi Peligrad, secretul care i-a permis să transforme funcţia într-o profesie.

Un primar de viţă veche

PELIGGGGG
O comoară a MĂRGINIMII, FAMILIA PELIGRAD, își dă întâlnire din nou ACASĂ, la SĂLIȘTE.

Celor care nu au apucat să-l cunoască pe edilul de la Şerbăneşti le spunem doar că Titi Peligrad se trage din cea mai veche familie din Mărginimea Sibiului. O familie care, de cel puţin 400 de ani, a transmis în toate colţurile ţării, prin membrii ei, bunul simţ şi respectul faţă de semeni, cinstea şi dăruirea. O familie care a dat ţării oameni de seamă ce nu au trecut prin viaţă fără să lase urme. Cel mai vechi membru al Familiei Peligrad, atestată într-un document ce datează de acum patru secole, este judele Nicolae Peligrad, cel care a susţinut, la acea vreme, înfiinţarea şi funcţionarea celei de-a doua şcoli româneaşti din Ardeal. In 1616, acest demers era extrem de curajos dacă este să ţinem cont de climatul politic destul de instabil… Cu toate astea, s-a întâmplat datorită acestui strămoş al peligrazilor din Siliştea Sibiului, satul în care ţăranii aveau acasă biblioteci, după cum susţine P.P. Panaitescu.

Reuniune de familie, pe meleaguri străbune

In data de 18 iunie 2016, începând cu ora 12.00, Peligrazii din ţară şi din afara ei au fost invitaţi să revină pe meleagurile străbune, la Sălişte, pentru o nouă reuniune de familie. Dacă de la primele trei reuniuni, treburile administrative sau problemele de sănătate l-au ţinut departe pe Titi Peligrad de revederea celor care au în sânge aceeaşi credinţă şi valori, anul acesta primarul de la Şerbăneşti a răspuns pozitiv. Aşa că şi-a luat soţia şi copiii şi au luat drumul Ardealului pentru a-i omagia pe cei mai destoinici dintre Peligrazi: Maria Peligrad – Miss România în 1907, Dumitru Peligrad savant, cunoscut sub numele Denis Buican, sau pe Nicolae Peligrad, un renumit inginer de petrol şi gaze, omagiat printr-o stradă din Piteşti care-i poartă numele şi alţii.

Peligrazii, cu gândul la semenii lor

Potrivit programului comunicat membrilor familiei şi dezvăluit nouă de primarul Titi Peligrad, Familia va organiza o slujbă de pomenire, la biserica din centrul oraşului, pentru cei trecuți la cele veşnice, apoi se va reuni în sala de festivităţi a liceului din localitate. ,,Cu acest prilej, se vor evoca aspecte legate de familie, dar şi de rolul educaţiei în dezvoltarea comunităţii. Remarcabil este faptul că descendenţi ai familiei activează şi astăzi în domeniul educaţiei. Pe lângă această temă, se vor discuta aspecte legate de continuarea scrierii unui arbore genealogic al Familiei, precum şi ideea înfiinţării Asociaţiei Familia Peligrad, un ONG care îşi propune să se implice în proiecte care ţin de susţinerea membrilor Familiei care au nevoie (burse, ajutoare, etc), dar şi să se implice în proiecte concrete din domeniul culturii şi educaţiei. Din discuţiile avute, un prim proiect va fi realizarea unui monument, o troiță, cu amplasamentul în centrul oraşului Sălişte şi care să poarte numele de „Rădăcina Neamului”. Un alt proiect, la fel de important, pe care Asociaţia îl va avea în vizor, îşi propune să sprijine sau să demareze acţiuni concrete de reabilitare şi valorificare a Vilei Peligrad, actualmente Muzeul Culturii Săliştene, imobil donat Statului Român de către înaintaşii noştri (tatăl lui Denis Buican) împreună cu anexele sale pentru scopuri culturale şi istorice”, ne-a mărurisit Titi Peligrad.

Un exemplu pentru generaţiile viitoare

Întâlnirea membrilor Familiei Peligrad se va prelungi cu o petrecere tradiţională la un local din oraş pentru ca a doua zi să participe cu toţii la un… grătar în familie, care va avea lor la Marmelada, un loc pitoresc. Prin aceste activităţi se doreşte o strângere a rândurilor membrilor celei mai vechi familii din Săliştea Sibiului pentru cinstirea memoriei înaintaşilor noştri şi… dorinţa de a transmite generaţiilor viitoare un model de familie unitară, închegată şi vizionară.