Slatina, invadată de micii călușari

329

Municipul Slatina redevine, pentru a XVIII-a oarã, capitala cãlușului pentru copii. Manifestarea devenitã tradiționalã se va desfãșura, ca de fiecare datã, în partea a doua din Sãptãmâna Rusaliilor, în perioada 22-24 iunie. La ediția din acest an sunt așteptați sã ajungã la Slatina aproape 2000 de copii din întreaga țarã, membri ai formațiilor de călușari, călușeri și cãiuți, din județele Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Bistrița Nãsãud, Cãlãrași, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Maramureș, Prahova, Sãlaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Vâlcea, dar și din 50 de localitãți ale județului nostru. Ca la fiecare ediție, și în acest an va exista și un invitat de onoare. La invitația organizatorilor, a rãspuns pozitiv Ansamblul de dans popular „Speranța” din Republica Moldova. Împreunã cu membri acestuia, la Slatina vor fi prezenți Ludmila Botnar și Sergiu Scarlat, director intermar și director adjunct al Centrului Republican pentru Copii și Tineret „Artico” din Republica Moldova.

„Discutând așa, ca o considerație generalã legatã de aceastã manifestare, mãrturisesc cã simțim un sentiment de mândrie, pentru cã acum 18 ani, la prima ediție, am început cu 250 de participanți. Nu este mândria aspectului cantitativ. Este vorba de faptul cã acest concurs a reușit sã stimuleze, cel puțin la nivelul județului nostru, în așa mãsurã încât afirmãm cã cele peste 50 de localitãți din Olt, care au formații de dansuri, formații de cãlușari, orchestre populare, s-au preocupat sã ridice și nivelul artistic al acestor formații, ele putând oricând sã reprezinte județul nostru la competițiile naționale. Sunt niște copii instruiți de coregrafi și instructori dãruiți pentru aceastã meserie care fac, într-adevãr, artã”, a declarat profesorul Ilie Brãileanu, directorul Palatului Copiilor ,,Adrian Bãran” din Slatina, organizatorul acestei competiții artistice, la conferința de presã.
Pentru prima datã, concursul propriu-zis se va desfãșura pe scena amplasatã în aer liber pe esplanada din fața Casei de Culturã a Sindicatelor Slatina. Potrivit organizatorilor, spectacole demonstrative vor avea loc și în alte zone ale municipiului precum Fântâna Speranței, Piața Zahana, Piața Steaua, Primãria Slatina, Consiliul Județean Olt, Inspectratul Școlar Județean sau Cãminul pentru bãtrâni din municipiu.

La ediția din acest an și-au anunțat participarea atât cete de cãlușari, cãlușeri și cãiuți a cãror prezențã a devenit o obișnuințã, cât și formații de dansatori sau ansambluri care participã în premierã la festivalul slãtinean. Iubitorii de frumos care vor sã asiste la maratonul cãlușăresc din reședința Oltului îi pot urmãri, pe parcursul celor trei zile pe membrii Ansamblul de cântece și dansuri „Mugurelul-Mãrgineanca” din Dorohoi– Botoșani, ai ansamblurile folclorice „Trandafir de la Moldova” din Huși – Vaslui, „Hora Timișului” din Timișoara – Timiș, „Floare de colț” din Galda de Jos – Alba, „Mugurelul” din Sighetu Marmației – Maramureș, „Codrulețul” din Gãești – Dâmbovița, „Codrulețul” din Târgu Jiu – Gorj, „Ghiocelul” din Cãlãrași – Cãlãrași, „Cibinul” din Sibiu – Sibiu, „Cununița” din Mãdãras – Bihor, „Barcãul” din județul Sãlaj, ai Ansamblului folcloric de dansuri populare „Rapsodia Prahovei” din Ploiești – Prahova, ansamblurile „Brâulețul” din Ghidici, „Rozele Calafatului” din Calafat – Dolj, „Someș – Ilva” al Asociației folclorice Someș -Ilva din județul Bistrița Nãsãud sau ai formațiilor de cãlușari din Bîrla, „Cãlușarii Stolnici” din Stolnici, „Mugurelul” din Costești, „Tigrii Carpaților” din Luna Corbului – Argeș, pe membrii formațiilor de cãiuți „Cãiuții albaștri” din Hlipiceni – Botoșani, „Datina” din Zvoriștea – Suceava, formația de cãlușeri „Mlãdițe românești” din Întorsura Buzãului – Covasna dar și pe componenții fanfarei „Gabriel Chaborschi” din Râmnicu Vâlcea – Vâlcea.

Ca de fiecare datã, cea mai numeroasã participare la festival o reprezintã membrii formațiilor și cetelor din județ. La ediția din acest an și-au anunțat participarea la concursul „Cãlușul Românesc” pentru copii și tineret vor evolua cete de cãlușari, formații de cãlușari, formații de dansuri mixte, formații de dansuri fete, ansambluri folclorice, solist dansator, duet cãluș și orchestre-tarafuri-grupuri vocale din localitãțile: Bãlteni, Bobicești, Brâncoveni, Brebeni, Corabia, Corbu, Crâmpoia, Curtișoara, Dãneasa, Dobrosloveni – Reșca, Dobroteasa, Dobrun, Drãgãnești Olt, Fãrcașele, Gârcov, Ghimpețeni, Giuvãrãști, Grãdinile, Grojdibodu, Gura Padinii, Izbiceni, Izvoarele, Mãrgineni, Morunglav, Movileni, Nicolae Titulescu, Optași, Oporelu, Orlea, Osica de Jos, Osica de Sus, Pârșcoveni, Perieți, Piatra Olt, Pleșoiu, Potcoava, Radomirești, Rotunda, Sâmburești, Sârbii Mãgura, Scornicești, Valea Mare, Slatina, Stoenești, Șerbãnești, Șopârlița, Ștefan cel Mare, Tia Mare, Teslui, Traian, Tufeni, Vâlcele și Vișina.
Potrivit directoruluiPalatului „Adrian Bãran” Slatina, la ediția din acest an sunt și participanți noi, atât din țarã – Vaslui, Sibiu, Cãlãrași, Bihor, Botoșani și Suceava, cât și din Olt – Ștefan cel Mare, Orlea, Radomirești, Oporelu, Teslui, Dobrun și Brebeni.

A XVIII-a ediție a Festivalului „Cãlușul Românesc” pentru copii va debuta miercuri dimineața cu vizitele și demonstrațiile artistice de la Inspectoratul Școlar Județean, Primãria Slatina și Consiliul Județean Olt urmând ca deschiderea oficialã a concursului sã aibã loc la ora 18:00, dupã parada portului popular care se va desfãșura, conform celor susținute de directorul Fstivalului Iliuțã Brãileanu, pe traseul Mac Auto (strada Tunari) – bulevardul A. I. Cuza, Magazinul Oltul – Esplanada Casei de Culturã a Sindicatelor. În debutul competiției, pentru prima datã, 300 de cãlușari vor face o scurtã demonstrație de cãluș.
„Cãlușul Românesc” pentr copii și tineret, ediția a XVIII-a se va încheia vineri pe 24 iunie, cu începere de la ora 18:00, când va avea loc festivitatea de premiere. Potrivit organizatorilor, manifestarea artisticã va însuma 21 de ore de spectacol și se va desfãșura pe șapte secțiuni – ansambluri folclorice, formații de dansuri mixte, formații de dansuri fete, cete de cãlușari, formații de cãlușari, ansambluri de cãlușari și orchestre populare.

Membrii juriului
Felicia Man, inspector general al IȘJ Olt-președinte
Luminița Floricel, inspector școlar IȘJ Olt
Lucreția Bãluțã, coordonator național al instituțiilor de învãțământ asociate UNESCO
Aurelia Tãnase, consilier local
Claudia Torop, director Clubul Copiior Sadu
Simion Buțã, coregraf ,,Doina Oltului”
Nicolae Pușcașu, dir. Palatul Copiilor Timișoara
Ionel Garafã, maestru coregraf ,,Maria Tãnase” Craiova
Marcel Dupu, dir. Clubul Copiilor Dorohoi
Nicu Alexandru, coregraf DCCPCN Olt
Iancu Gulie, coregraf
Nichita Dragomira, coregraf CJCPCT Olt
Dumitru Sora, Asociația Culturalã ,,Cãlușarii Slatinei”
Iliuțã Brãileanu, director Palatul Copiilor ,,Adrian Bãran” Slatina.