Adrian Năstase îl critică dur pe ambasadorul SUA, Hans Klemm

610
Inauguration of statue of Nicolae Titulescu (1881-1941), former Romanian diplomat and politician

Fostul premier, Adrian Năstase, lansează un atac extrem de dur la adresa ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Năstase s-a enervat după ce Klemm i-a criticat pe românii care le-au dat încă un vot de încredere primarilor cu probleme penale.

„Dreptul de a incuraja” reprezintă o dezvoltare progresivă a dreptului diplomatic. El exprimă grija paternă pe care un ambasador o exprimă pentru cetătenii tării in care este acreditat. Această evolutie s-a realizat in cadrul relatiilor de parteneriat dintre România si SUA. Astfel, ambasadorul Klemm a adresat cu grijă părintească unele indemnuri alegătorilor români. „Eu încurajez partidele politice să selecteze candidați care nu sunt acuzați de acte de corupție și, de asemenea, încurajez românii să nu voteze candidați care au fost acuzați de corupție”.

El insă nu a ezitat să-i dojenească, cu delicatete, pe alegători pentru felul in care au votat: „Votanții români au vorbit. Au ales candidatul care le-a plăcut cel mai mult. Este greu să înțeleg modul în care ei au gândit, dar acum aleșii au șansa să facă tot ce pot pentru cei care i-au pus în funcție. Aș vrea să încurajez în continuare Ministerul Sănătății să facă metodele de detectare precoce a cancerului disponibile fără plată pentru toate femeile. E adevărat, Conventia de la Viena, din 1961, privind dreptul diplomatic, nu prevedea acest drept pentru ambasadorii străini deoarece in timpul Războiului Rece problema aceasta nu se punea.

Pe mine m-a impresionat insa si ambasadorul nostru la Washington care l-a „incurajat” foarte subtil pe senatorul McCain să nu mai spună public ceea ce gândeste cu adevărat despre România: „probabil că domnul senator John McCain a comis o eroare invocând România într-o formulare nefericită care contrazice esența unei declarații oficiale sprijinită de senatorul John McCain și adoptată în unanimitate de Senatul Statelor Unite ale Americii, prin care țara noastră este apreciată tocmai pentru contribuția majoră la promovarea și respectarea principiilor democratice în regiune.” Iata deci că se poate. In curând, probabil, ambasadorii nostri la Washington si Londra ii vor „incuraja” pe cetatenii americani si britanici să nu-si mai impuste compatriotii inaintea alegerilor sau a referendumurilor. In final, trebuie să spun si lucrul acesta – Traian Băsescu nu mai iubeste Licuriciul. Comentariile lui, recente, la adresa ambasadorului Klemm, dovedesc faptul că sentimentele sale atlantice s-au schimbat. Oricum busola in Balcani arată diferit la Bucuresti si la Sofia.”, a declarat Năstase.