Noi dezvăluiri ies la iveală în scandalul Panama Papers

184

De data aceasta sunt vizați patronii lanțului de farmacii Sensiblu, care au ascuns sute de milioane de euro în paradisuri fiscale.

O parte din răspuns se află în PanamaPapers, baza de date scursă din serverele avocaților Mossack Fonseca din Panama. Documentele obținute de jurnaliștii de la RISE arată cum cei patru șefi de la Sensiblu au folosit paradisurile fiscale ca să mute sute de milioane de euro în afara țării, bani cu un statut fiscal incert.

Temelia afacerii a fost pusă în anii ‘90 când patru cetățeni străini au înființat grupul ce avea să domine în scurt timp piața românească de produse farmaceutice:

Walid Abboud, 48 de ani, cetățean libanez și britanic. Peste 30 firme în România. Are afaceri și în zona imobiliarelor, unde are mai multe firme de construcții și consultanță, dar este activ și în industria alimentară.

Roger El Akoury, 47 de ani, libanez. Peste 35 firme în România. Pe lângă afaceri, Roger mai colecționează și tablouri, pe care le expune pe la muzee din toată țara. Tot el este și promotorul Muzeului pentru Artă Recentă, instituție de cultură care își propune să fie concurentul Muzeului Național de Artă Contemporană.

Michel Charles Eid, 46 de ani, libanez. Peste 15 firme în România. A fost cel mai implicat în administrarea Fundației Sensiblu, un ONG care a atrage milioane de lei anual pentru acțiuni caritabile.

Ludovic Robert Charles Simon, 45 de ani, francez. Peste 20 de firme în România.