Alro investește în reciclarea deşeurilor în vederea reducerii dependenței energetice

467

Programul de investiţii din acest an al producătorului slătinean de aluminiu se axează pe investiţii în reciclarea deşeurilor de aluminiu pentru extinderea capacitţii secţiei astfel încât să fie redus consumul de energie.

Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă) are în acest an un program de investiții de peste 53 de milioane de dolari, axat pe creșterea eficienței energetice și a echipamentelor, extinderea portofoliului, creșterea competitivității și a calității produselor. “Alro a avut o strategie constantă de scădere a consumurilor de energie, pentru a ne menține eficiența operațională pe o piață internațională extrem de competitivă. Investițiile pe care le-am făcut, atât în echipamente, cât și în cercetare, ne-au permis să atingem unul dintre cele mai înalte niveluri de eficiență energetică posibile în industria aluminiului. În aceste condiții, soluția pentru reducerea suplimentară a consumului a fost investiția în secția de reciclare a deșeurilor de aluminiu, a cărei capacitate intenționăm să o extindem în aces an”, a declarat directorul general Gheorghe Dobra.

Linie nouă de procesare a deşeurilor

Alro va pune în funcţiune o linie nouă de procesare a deşeurilor de aluminiu, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. „Compania a inclus în programul de investiții pentru 2016 majorarea capacității de procesare a deșeurilor, de la Turnătoria ECO, în așa fel încât aceasta să ajungă la 90.000 de tone pe an. Compania a construit o secție nouă, Topitoria ECO, pentru a asigura o parte din aluminiul lichid din surse alternative, înlocuind parțial, aluminiul produs prin procesul de electroliză, în cadrul căruia este necesar un consum semnificativ de energie electrică. Aceasta în condițiile în care, datorită investițiilor 2 realizate în ultimii 10 ani, Alro a atins 99% din eficiența maximă posibilă pentru sectorul de electroliză. Acest rezultat este prezentat de studiul “Eficiența energetică și emisii de gaze cu effect de seră: Scenarii posibile pentru industria aluminiului”, publicat, anul trecut, de Joint Research Center, la solicitarea Comisiei Europene. Acesta subliniază că Alro a implementat trei din patru faze posibile pentru optimizarea procesului de electroliză și s-a clasat pe locul patru, din 18 combinate din Europa.”, se precizează într-un comunicat de presă al companiei.
În acest an, Alro investește și în extinderea portofoliului de clienți. În trimestrul I, pe segmentul de aluminiu primar, Alro a înregistrat vânzări mai mari cu 23%, în special datorită livrărilor de bare şi de sârmă, care au crescut cu 4.500 de tone şi, respectiv cu 2.500 de tone, iar profitul net a crescut la 27 milioane de lei, faţă de 6 milioane de lei în primul trimestru al anului trecut.