Bulgari reținuți în România pentru operațiuni ilegale cu programe informatice

189

La data de 06.06.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  HRISTOV DIMITAR, VELKOV  LYUBOMIR şi DAVIDOV NIKOLAY, cetăţeni bulgari,  pentru săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii mai 2016 inculpatul  HRISTOV DIMITAR împreună cu inculpaţii DAVIDOF NIKOLAY și  VELKOV LYUBOMIR  au constituit un grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, grup ce a acționat pe raza municipiului București, prin montarea de dispozitive de copiere a datelor cardurilor bancare în vederea falsificării ulterioare a cardurilor.

La data de 05.06.2016  inculpaţii HRISTOV DIMITAR,  DAVIDOF NIKOLAY și  VELKOV LYUBOMIR au fost opriți la Punctul de Trecere a Frntierei Giurgiu în timp ce încercau să părăsească teritoriul României, după ce anterior, în cursul aceleiaşi zile, au instalat  dispozitive tip skimming pe un ATM aparţinând unei unităţi bancare situată pe raza municipiului  Bucureşti.

În urma percheziţiilor efectuate asupra inculpaţilor și a autoturismului cu care aceștia se deplasau, au fost găsite și ridicate dispozitive de copiere a datelor cardurilor bancare și a codului de securitate PIN, instrumente folosite pentru montarea și demontarea dispozitivelor de pe bancomat, un laptop, telefoane mobile, precum şi mai multe carduri.

Ulterior, aceste date erau decriptate și corelate cu imaginile surprinse de camerele de înregistrare ce conțineau codurile PIN tastate la bancomat de către alți membrii ai rețelei aflați pe teritoriul statului bulgar în vederea efectuării de retrageri frauduloase de numerar prin intermediul unor instrumente de plată electronică falsificate.

La data de 06.06.2016 Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate  Bucureşti.