Sute de angajaţii ai Fiscului sunt hărţuiţi în instanţă de cei amendaţi. Oamenii sunt nevoiţi să se apere singuri pentru activitatea desfăşurată la serviciu, chiar dacă nu au săvârşit un abuz, juriştii instituţiei neavând aceste atribuţii.
Protecţia juridică a personalului ANAF, astfel încât răspunderea juridică să nu poată fi atrasă organelor fiscale decât după judecarea actului de autoritate încheiat este principala durere a oricărui angajat al Fiscului cu atribuţii de control şi executare. Oamenii vor să nu mai răspundă în nume personal în instanţă de actele încheiate în interes de serviciu, ci instituţia la care sunt angajaţi şi în numele căreia încheie acţiunile de control, de executare, impunere sau dă amenzi să fie singura răspunzatoare de actul de autoritate încheiat şi numai dacă se stabileşte că angajatul a acţionat prin neglijenţă sau cu rea credinţă, atunci să se ceară raspunderea disciplinară, contravenţională sau penală a lor.
O altă lacună a legii privind protecţia angajaţilor ANAF este, pe lângă angajarea răspunderii, şi asistenţa juridică acordată acestora. Pe lângă faptul că răspund în nume propriu pentru că apără interesul statului, aceşti angajaţi nici nu beneficiază de suportul juridic al unităţii, plătindu-şi singuri apărător.
A dat pe Guvernu în judecată
Printre cei peste 250 de angajaţi din ţară târâţi prin instanţe de către contribuabili se numără chiar liderul Sindicatului Finanţe Publice Olt, Ion Guvernu Popa, sindicat ce reprezintă interesele a 380 de angajaţi din sistem. „Muncim pentru stat şi răspundem singuri. Este o realitate. Dacă agentul economic îţi face acţiune în instanţă, răspunzi singur. Mi s-a întâmplat personal. Eu, împreună cu două colege, am fost acţionaţi în instanţă pentru o imputaţie şi purtaţi 3 ani prin judecăţi. Mai avea să ne ducă la CEDO! Abia ieri am primit soluţia definitivă de la Parchetul Corabia, procurorul clasând cauza şi stabilind că nu este vorba de abuz. Juristul instituţiei ne-a spus că n-are calitatea să ne apere. Nu este corect, atâta timp cât nu sunt chestiuni de falsuri. Corect ar fi să stabilească instituţia dacă e abuz şi, dacă e, atunci să mă apăr singur. Eu am apărat interesul statului, nu pe mine ca persoană, am acţionat ca angajat. Povestea este următoarea: cel care ne-a reclamat invocând că i-am provocat stres prin acţiunea noastră, a avut o impunere. A primit acasă timp de 7 ani circa 1000 de somaţii, pe care le-a ignorat, să plătească şcolarizarea fiului său pe care l-a dus în armată, acesta a părăsit şcoala şi i s-a imputat şcolarizarea. Avea conturile blocate şi i s-au luat banii din cont- 45 de milioane vechi, cât fusese şcolarizarea. El ne-a acţionat în instanţă că trebuia să-i imputăm suma fiului, care între timp devenise major, deşi şi el semnase contractul pentru fiu. Din punct de vedere fiscal, suma a fost prescrisă şi imputată inspectorului şi lui i s-au dat banii înapoi. Atunci ne-a dat în judecată pentru stres. Aşa eu i-am plătit şcoala lui fiu-său şi, pe deasupra, avocat să mă apere 3 ani pentru traume aduse contribuabilului.”, povesteşte Guvernu.
Măsuri sindicale
Discuţiile pe această temă cu ministerul nu sunt de ieri, de azi, însă fără niciun rezultat. „Anul trecut s-a discutat de Statutul finanţistului, care să reglementeze toate problemele cu care ne confruntăm. Aşteptăm. În ultimii ani s-au schimbat 3 miniştri de Finanţe. Se schimbă ministrul, vine altul, o iei de la zero cu explicaţiile. Oamenii reacţionează împotriva noastră, a angajaţilor, nu a instituţiei. Este normal, că doar n-o să-ţi pună omul masa atunci când te duci să-i iei casa! Însă şi noi trebuie să răspundem disciplinar ca angajaţi.”, spune liderul de sindicat.
La nivel naţional, această problemă reprezintă prima revendicare pe lista SindFisc, care astăzi a anunţat că va declanşa din toamnă proteste în stradă, organizate sau spontane. Alte 3 mari probleme amintite în atenţionarea preşedintelui ANAF, ministrului Finanţelor şi premierului sunt slaba dotare tehnică şi materială din întreg sistemul instituţional- în multe locuri ea abia ajunge la nivelul anilor 2005; decontarea cheltuielilor de deplasare, de regulă efectuate cu mijloace proprii de transport, pentru aparatul de inspecţie fiscală, executare silită, informaţii fiscale, verificări fiscale, juridic, control intern, etc; stabilirea câştigului salarial din diverse structuri.
Sindicaliştii olteni, afiliaţi SedLex, aşteaptă decizia de la centru dacă se alătură sa nu protestelor celor de la SindFISC. „Deocamdată nu avem nimic transmis de la Bicureşti în acest sens. Nu s-a decis dacă ne alăturăm sau nu colegilor sindicalişti”, ne-a declarat Ion Guvernu Popa.