Noutatea alegerilor de duminică sunt tabletele, care vor scana buletinele de identitate, identificând votul multiplu, buletine expirate sau persoane fără drept de vot. Cei prinşi încercând să fraudeze riscă închisoare de până la 3 ani.
În toate cele 379 de secţii de votare din judeţ, la fel ca şi în celelelate din ţară, va funcţiona un sistem informatic pentru depistarea tentativelor de fraudă. Buletinele de identitate vor fi scanate cu o tabletă, aceasta afişând dacă alegatorul respectiv este înscris în listele permanente ale secţiei respective şi poziţia sa pe liste. În cazul în care alegătorul este arondat la altă secţie de votare, tableta va indica la care anume. Tableta va indica şi dacă un cetăţean nu a împlinit încă vârsta de 18 ani sau dacă are drepturile electorale interzise. În situaţia în care un cetăţean încearcă să voteze pentru a doua oară, tableta va indica imediat unde a mai votat acesta, iar în câteva minute fraudatorul va primi vizita poliţiştilor.
Tabletele nu vor rămâne fără semnal nici în cele mai „sărace” zone, cartelele GSM aparţinând operatorului de telefonie mobilă cu cel mai puternic semnal din localitatea respectiva. Varianta de rezervă o constituie reţeaua de internet din secţiile de votare, amplasate de obicei în şcoli, acolo unde nu exista reţea wi-fi fiind instalate routere.
Nu respecţi, plăteşti!
Cei peste 370.000 de olteni care sunt aşteptaţi la urne să-şi voteze primarul, consilierii locali şi consilierii judeţeni trebuie să ştie că orice încălcare a legii electorale se lasă cu amenzi sau închisoare. Prezenţa mai multor persoane în cabina de vot (cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege), precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei. Cu acelaşi cuantum este sancţionată şi distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală. Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.
Cu închisoare de 6 luni sau 3 ani vor fi sancţionate infracţiunile: de oferire sau dare de bani, bunuri sau de alte foloase (excepţie fac bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice) în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat; împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales; utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals; introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.