Partidele mici duc lipsă de oameni la Olt

274
Imagine cu caracter ilustrativ

Candidaţi minori şi sute de străbunici pe post de candidaţi

Liderii organizaţiilor oltene ale partidelor politice au avut probleme cu găsirea candidaţilor pentru aceste alegeri locale. Mai mari decât în trecut, dacă este să ne luăm după numărul de ,,juniori” implicaţi ilegal în acest scrutin sau să numărăm bunicii care au acceptat să schimbe liniştea bătrâneţii cu nebunia politicii. Nici la capitolul studii, formaţiunile politice nu au cu ce se lăuda. Cele mai mari probleme legate de candidaţi le-au întâmpinat partidele mici. Campioanele candidaţilor aflaţi la extremele inferioare ale vârstei sunt UNPR, PMP şi PRM. Nici la categoriile ce vizează pregătirea profesională a candidaţilor sau experienţa administrativă a acestora, formaţiunile politice nu stau prea bine. Unii şi-au pus pe liste, în lipsă de candidaţi, membrii familiei.

Candidaţii juniori, în vizorul anchetatorilor

Expert Forum a dat recent publicităţii informaţia conform căreia, la nivel naţional, în cursa electorală au intrat 449 candidaţi care nu îndeplinesc condiţia de vârstă prevăzută de Legea 115/2015, minim 23 de ani. Dintre aceştia, nouă sunt din judeţul Olt. Cinci dintre ei sunt reprezentanţii PMP. Aceştia au 21 sau 22 de ani şi aspiră la un post de consilier în legislativele locale din Văleni, Ianca şi Mărunţei, câte doi candidaţi în primele localităţi şi unul în ultima comună. PRM are şi el doi juniori în ,,Liga mare” a politicii locale, fiind reprezentat la Vâlcele de doi tineri sub 23 de ani. Partidul fostului preşedinte se poate lăuda şi cu cel mai tânăr candidat, în vârstă de doar 20 de ani. Tot 20 de ani, dar câteva luni în plus, are şi unul dintre candidaţii ALDE la posturile de consilieri locali de la Bârza. Formaţiunea politică în fruntea căreia se află al doilea om politic în stat- Călin Popescu Tăriceanu mai ,,deţine” un candidat sub limita legală de vârstă. Acesta vizează un post de consilier local la Sârbii- Măgura.
Cu sau fără voia lor, tinerii în cauză au vrut, se poate spune, să fure startul în ,,politica superioară” de la nivel local. Nu au făcut-o de capul lor, ci cu avizul liderilor organizaţiilor judeţene. După alegeri, ei nu vor primi mandatul de ales, chiar dacă toţi membri comunităţii le vor acorda încrederea. Se vor trezi, însă, în vizorul legii, şi riscă să se aleagă cu o sancţiune penală pentru fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Cu subsemnatul riscă să dea şi liderii partidelor amintite care au vizat dosarele pentru candidatură. Nimeni nu poate invoca în apărarea sa necunoaşterea legii pentru că acest lucru nu-i absolvă de vină. Motivul: liderii organizaţiilor judeţene care sunt oameni cu experienţă, iar prevederile limitative pe criteriul de vârstă sunt vechi.

Şi… străbunicii candidează

310 candidaţi la funcţia de consilier local în Olt au peste 70 de ani. Cei mai mulţi reprezintă UNPR. Partidul fondat de Gabriel Oprea deţine şi recordul de vârstă pentru candidaţii la alegerile de duminică. Elena Călugăroiu, mama fostului primar de la Sâmbureşti Gheorghe Călugăroiu, la cei 91 de ani vrea să ajungă consilier local. Şanse nu prea are străbunica dacă ne gândim că nepotul prietenei sale, Nicolae Aurelian Răducu (28 de ani), candidat la fotoliul de primar, i-a dat doar locul 11 pe listă. Pe ,,locul second”, în clasamentul celor mai vârstnici candidaţi se află un consătean al ,,mamaiei Călugăroiu”- Maria Olaru, mai tânără doar cu câteva luni. În comuna amintită, tinerelul candidat la şefia administraţiei locale a mai găsit loc pentru alţi vârstnici precum Dumitra Dragnea care, la cei 87 de ani, a fost ,,plasat” pe locul 8 şi Aneta Trache de 78 ani, doar bunicuţa candidatului la ,,funcţia supremă”. Ar fi pus-o şi pe străbunică, dacă trăia săraca.
UNPR are pe listele cu candidaţi 12 persoane care au împlinit opt decenii de viaţă, trei dintre ei cu şanse, cel puţin teoretice, de a ajunge în consiliile locale pentru care candidează: Bişag Vasile- 80 de ani şi Duţă Florea- 83 de ani, locurile 1 şi 3 pe lista de la Mihăieşti, dar şi Dumitru Cazan- 81 de ani, locul 4 pe lista de consilieri de la Vitomireşti. Deşi nu se poate lăuda cu o ,,performanţă” de nivelul celei de la UNPR, mai-marii de la ALDE Olt se pot lăuda şi ei cu cinci ,,străbunici politici”. Cei mai bine poziţionaţi sunt Gherghina Liţoiu- de 82 de ani, de la Bărăşti, locul 5 pe lista pentru Consiliul Local şi Traian Piţuru- de 86 ani, poziţia 6 pe lista partidului pentru Consiliul Local Mihăeşti. Şi paridul lui Băsescu are ,,străbunicii lui” plasaţi pe la coada listelor pentru Consiliile Locale de la Coteana, Gura Padinii şi Oporelu. PND-ul lui Fenechiu are şi el vreo patru candidaţi trecuţi de 80 ani, la Ghimpeţeni, Ianca, Izvoarele şi Redea. Decanul de vârstă fiind Căpăţână Teodor, 87 de ani, de la Redea. Tot cu patru candidaţi trecuţi de 80 de ani se poate lăuda şi PRM-ul cui o mai fi, doar că i-a împărţit între legislativele locale de la Oporelu şi Balş. Cel mai vârstnic este nea Marin Bădilă de 88 ani, loul 3 pe lista de la Oporelu. Se pare că probleme în găsirea de candidaţi ,,în deplinătatea puterilor fizice şi psihice”, au avut şi partidele mari. Liberali au apelat la străbunici pentru a completa listele de candidaţi de la Ianca, Osica de Sus şi Optaşi Măgura, dar şi social-democraţii care au trecut şi ei pe listele cu candidaţi doi octogenari: Constantin Safta, fostul viceprimar de Drăgăneşti, în vârstă de 80 ani, şi Marin Raicu, de 83 ani, la Corbu.
Conform datelor oficiale furnizate de BEC, cei mai mulţi candidaţi au vârste cuprinse între 40 şi 50 ani-2.768, 30 şi 40 ani-1.594 de candidaţi şi între 50 şi 60 ani-1.935 candidaţi.

Să trăiască rudele…

În toate localităţile din judeţ avem candidaţi membri ai aceleiaşi familii. La Sâmbureşti, progresul pe listele cu candidaţi vine din familie. Aşa se face că Nicolae Aurelian Răducu, candidatul partidului la funcţia de primar, şi-a completat lista de consilieri cu fratele Robert Marian Trache, dar şi cu bunica Aneta Trache. Dacă fratele are doar 25 de ani, bunica are 78. Cei doi ocupă poziţiile 4 şi 5 pe listă. În rest, pentru decor, multe prietene ale bunicii, femeile cu care, la ceas de seară, aceasta comentează politică pe banca din faţa curţii. Când a văzut cât de interesată este presa de ,,isprava sa” cu străbunicile candidate, Răducu s-a gândit să le ia apărarea acestora. El a declarat pentru colegii de la Antena 1 că ,,bunica Aneta” a decis să candideze pentru a-l ajuta pe el şi pe fratele lui. ,,Doamnele în vârstă sunt prietene şi vecine ale bunicii care au fost, de asemenea, de acord să fie pe lista de candidaţi. Bunica se implică mult în campanie, are mereu la ea plasa cu pliante, le vorbeşte oamenilor, are şi timp pentru asta, este convingătoare, mereu ştie să spună o vorbă bună”, a declarat Răducu. Dacă tot este aşa de bună, poate la viitoarele alegeri tânărul o lasă pe ,,bunica Aneta” să candideze ea la funcţia de primar, iar partidul se va concentra să o ajute să şi câştige. Astfel, UNPR ar putea fi partidul care dă ţării…. cel mai bătrân primar.
Astfel de situaţii se întâlnesc peste tot. Cel mai flagrant caz de acaparare a unei organizaţii de către o familie este la Dăneasa, unde pe lista de consilieri locali ai PNL se află nu mai puţin de şapte membri ai aceleiaşi familii. Aici, membri familiei Ricman- părinţi, fii şi nurori ocupă jumătate din locurile de pe lista cu propuneri. Pentru că, aşa-i la ţară, bărbaţii sunt capul familiei, ei ocupând locuri în prima jumătate a listei, iar doamnele în a doua jumătate.
Preşedintele PNL Dăneasa, Dumitru Briceag, candidatul la funcţia de primar al localităţii şi primul pe lista de propuneri a partidului pentru CL Dăneasa, a declarat, pentru Agerpres, că a susţinut candidaturile fraţilor Ricman, ale părinţilor şi soţiilor lor pentru că este o familie de oameni serioşi şi harnici, care n-au avut vreodată probleme cu legea, o familie apreciată de săteni.
Ricman Gabi, în vârstă de 40 de ani, fratele cel mare, ocupă poziţia a doua pe lista de candidaţi a PNL pentru Consiliul Local Dăneasa, fiind practic ,,mâna dreaptă” a lui Briceag. Ceilalţi fraţi mai mici ai lui Gabi, Ionuţ Cristian şi Mihăiţă, de 35 şi, respectiv, 29 de ani, ocupă poziţiile şapte şi opt pe listă. Ei sunt urmaţi pe poziţia a zecea de tată lor, Nicu Ricman, în vârstă de 68 de ani. Urmează, pe locul 11, Mariana Ricman (33 de ani), soţia lui Gabi, iar pe locul 13 Nicoleta Violanda Ricman (31 de ani), soţia lui Ionuţ Cristian. Un loc pe lista liberalilor pentru CL Dăneasa s-a găsit şi pentru mama fraţilor Ricman, Maria (62 de ani). Ea ocupă potiţia 16 pe lista de familie a PNL pentru CL Dăneasa. Situaţii asemănătoare întâlnim la Drăgăneşti, recordul este de patru membri din aceeaşi familie pe lista de consilieri şi tot cam aşa stau lucrurile şi la Brâncoveni, Bobiceşti, Dobreţu, Fălcoiu. La o simplă lecturare a acestor cazuri, constatăm că astfel de cazuri apar la formaţiunile politice mici sau nou înfiinţate, de cele mai multe ori fără organizaţii locale, în care abia de au reuşit să găsească oameni care să accepte să candideze.

Bătrâni da, dar şcoală ba

Aceleaşi statistici ale Biroului Electoral Central arată că, la nivel de candidaţi la fotoliile de primari, din punct de vedere al studiilor, doar jumătate dintre ei au absolvit cel puţin liceul şi doar 20% se pot lăuda cu studii superioare. Cei mai bine pregătiţi candidaţi la fotoliul de primar sunt ai PSD. În procent de 73%, aceştia şi-au continuat studiile după terminarea liceului. La PNL, procentul candidaţilor la fotoliul de primar care au adunat minim 12 ani de studii este de aproape 40% şi doar 10% sunt deţinători de diplome emise de facultăţi. Urmează apoi, în topul celor mai bine pregătiţi candidaţi, ALDE, doar că procentul este mult mai mic. Cât priveşte restul partidelor, abia de se pot lăuda cu un candidat din cinci care a susţinut Examenul Maturităţii.
La capitolul candidaţi la fotoliul de consilieri locale, situaţia este de-a dreptul catastrofală, când vine vorba de partidele mici. Dacă au mizat pe vârstnici, situaţia este şi mai rea. Şi aici, statisticile clasează PSD pe primul loc la capitolul candidaţi bine pregătiţi.