Tăriceanu vrea Moțiune de cenzură și un guvern Cioloș care să rămână cu puteri limitate

170

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat marţi un scenariu de lucru ce urmează să fie discutat de PSD şi ALDE după alegerile locale. Tăriceanu a spus că ia în calcul o demitere a guvernului Cioloș prin moţiune de cenzură după alegerile locale, urmată de o perioadă în care acelaşi guvern Cioloș să rămână interimar, dar cu puteri limitate, până la alegerile parlamentare din noiembrie. Tăriceanu a explicat de ce e nevoie ca România să fie condusă de un guvern provizoriu: să nu mai aibă puterea de a da ordonanţe de urgenţă.

“Din punct de vedere politic, discutăm şi despre oportunitate, am discutat acest lucru cu Liviu Dragnea şi decizia o vom lua după ce ne vom consulta după alegerile locale… Pentru că e o problemă pe care nu putem să nu observăm, că sunt de la alegerile locale 5 luni până la viitoarele alegeri şi trebuie să ne gândim dacă o moţiune de cenzură care poate să îl lase pe Cioloș în funcţie cu un guvern cu puteri limitate, numai cu gestiunea treburilor curente, nu ar fi o soluţie mai bună decât să dea ordonanţe doamna Prună în dispreţul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a declarat marţi Tăriceanu la Târgu Mureş.

Declaraţia lui Tăriceanu completează o declaraţie de ieri a lui Liviu Dragnea, care spunea că e probabil că, în cazul demiterii guvernului Cioloș prin moţiune de cenzură în Parlament, Klaus Iohannis să propună un candidat la funcţia de premier care să nu convină PSD. “Noi putem introduce moţiune de cenzură şi guvernul să pice, dar de-abia de aici se complică lucrurile, pentru că va trebui să mergem tot la Cotroceni, la domnul preşedinte Iohannis, dar nu avem nicio garanţie că va desemna un premier din rândul celor pe care-i vom propune noi. Aşa că ne vom putea trezi tot cu Cioloș că propunere sau cu un alt tehnocrat şi să ajungem în ‘guvernul meu 2’, ceea ce ar putea să însemne să cădem din lac în puţ, cu o altă garnitură guvernamentală care să stea câteva luni de zile până înţelege ce se întâmplă acolo şi să nu generăm o instabilitate politică şi socială mai mare decât cea de acum. Decizia nu e luată nici pentru a depune, nici pentru a nu depune moţiune de cenzură”, declarase Liviu Dragnea luni, la Timişoara.