Olguța Vasilescu, tot mai speriată de DNA

241
Primarul Craiovei, Olguta Vasilescu, participa la sedinta Consiliului National al PSD, desfasurata in sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului din Bucuresti, marti, 9 februarie 2016. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a ajuns luni la DNA, la ora 11.30. Aceasta a declarat, la intrare, că se aşteaptă la ce e mai rău, având în vedere că este ultima săptămână de campanie.

Olguţa Vasilescu este cercetată de DNA într-un dosar în care este acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani.

Potrivit unor surse judiciare, DNA o va anunţa pe Lia Olguţa Vasilescu de extinderea urmăririi penale pe numele său.

“Bănuiesc că este ceva important. (…) Au mai fost audiaţi martori, dar nu mi se pare nimic interesant. (…) Mă aştept la ce este mai rău având în vedere faptul că este ultima săptămâna de campanie electorală şi nu au altă modalitate”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

În același dosar sunt cercetați Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non-profit, pentru patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

“În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic”, declară DNA.

Potrivit DNA, “donațiile”, estimate la 135.907 euro, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, cât și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei.

De asemenea, în anul 2014, Lia Olguța Vasilescu a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printr-o asociație non-profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, Lia Olguța Vasilescu, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova.

Anchetatorii au reținut că oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Lia Olguța Vasilescu, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.

“De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din 2 martie 2016”, mai menționează DNA.