Fiscul obligă băncile să raporteze absolut tot

180

Băncile vor raporta zilnic la Fisc operațiunile și transferurile externe din și în conturi, de peste 15.000 euro și vor comunica, la solicitare, beneficiarii reali ai acestora, potrivit unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală.

Aceeași obligație le revine și altor categorii, enumerate în proiect, printre care notarii și executorii judecătorești, care nu vor mai putea, ca până acum, să refuze să ofere informații ANAF. Procedura va fi aplicată începând cu anul viitor.

Proiectul a fost prezentat public de Ministerul Finanțelor  şi reformulează art. 61 din Codul de procedură fiscală, mai precis prevederile referitoare la transmiterea către ANAF a informațiilor ce intră în sfera Legii nr. 656/2002 privind combaterea spălării banilor, scrie Profit.ro.

Astfel, sunt stabilite entitățile raportoare, precum și tipurile de informații. În prezent, categoriile obligate să facă raportări sunt cele prevăzute prin trimitere la Legea nr. 656/2002 privind combaterea spălării banilor, iar unele dintre acestea, cum sunt notarii și executorii judecătorești, puteau refuza să dea informații.

De asemenea, e precizat că băncile vor fi obligate să transmită zilnic operațiunile în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacția se realizează prin una sau mai multe operațiuni ce par a avea o legătură între ele, precum și transferurile externe în și din conturi pentru sume a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro.