Cu Poarta Slatinei la Curtea de Apel

245

Proiectul „Poarta de intrare în municipiul Slatina” a trecut de magistraţii olteni, care au dat câştig de cauză Primăriei Slatina, urmând ca războiul legalităţii organizării concursului să fie tranşat de Curtea de Apel Craiova.

Vechea poartă datează din anii 80
Vechea poartă datează din anii 80

Atâta zarvă pentru o poartă! În loc să fie unul realizat, proiectul „Poarta de intrare în municipiul Slatina” s-a încurcat în hârtii- legale, susţine primăria, ilegale susţine Prefectura Olt. Aşa se face că proiectul a ajuns pe masa magistraţilor. Cum instanţa de contencios a Tribunalului Olt a decis în favoarea administraţiei locale, Instituţia Prefectului judeţului Olt a atacat cu recurs hotărârea, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova.
Proiectul de modernizare a intrării în Slatina dinspre Piteşti, pe DE 70, un element de identificare modern, în ton cu schimbările urbei ar fi trebuit să fie finalizat până acum, iar vizitatorii să fie întâmpinați nu de actualul element, demodat, fără personalitate şi degradat, ce datează din anii ۥ80, ci de o construcţie nouă, cu motive tradiţionale, gândită de către arhitecţi să „capete personalitate şi specificitate prin reîntoarcerea către tradiţional, prin preluarea în forma geometrizată a motivelor din covorul oltenesc”.
Noua poartă s-a lovit însă de motive privind legalitatea, executarea proiectului stând acum la mâna magistraților.

Povestea

Pe 15 aprilie 2015, pe site-ul Primăriei Slatina se încheia votarea proiectului „Poarta de intrare în municipiul Slatina”, cu 1076 de voturi fiind declarat proiectul realizat, în asociaţie, de arhitecţii Anca Constantin (care a proiectat şi esplanada) şi Ionuţ Constantin, arhitectul stagiar Andrei Turcu şi studenta Cristina Ionescu.
La concursul la care administraţia locală a pus la bătaie 10.000 de lei pentru câştigătorul celui mai bun proiect, au participat 12 arhitecţi sau asociaţii.
Instituţia Prefectului județului Olt a solicitat instanţei de contencios administrativ anularea dispoziţiei primarului municipiului Slatina de constituire a comisiei de validare a câştigătorului, după un schimb de adrese între cele două instituţii privind legalitatea actului.

Află mai multe despre acest subiect:

Poarta Slatinei a ajuns la tribunal