Dezinfectare cu… bacterii

194

Noi dezvăluiri incredibile privind situaţia din spitale. Cazul dezinfectanţilor diluaţi de la Hexi Pharma nu este singular. Potrivit unei noi anchete publicată de Gazeta Sporturilor, în iulie 2014, doi medici de la Spitalul Elias au făcut o descoperire cutremurătoare: într-un săpun produs de firma Romchim, din Târgu Mureş, existau două milioane de bacterii pe mililitru de dezinfectant.

Un angajat al Romchim a spus că acest caz este închis pentru companie şi reprezentanţii firmei nu mai au nimic de spus faţă de comentariile făcute în 2014, pe marginea acestui subiect, conform Realitatea TV.

Pe 30 iulie 2014, Mariana Buzea și Marilena Filipoiu au fost primii doctori din România care au descoperit bacterii într-un produs care ar fi trebuit să omoare bacteriile.

“Uitându-se, împreună cu colega sa, la săpunul care rămăsese în mâini, au avut sentimentul că totuşi are nişte impurităţi care erau vizibile cu ochiul liber. A avut această intuiţie profesională de a pune săpunul respectiv la cultură, sub microscop. A doua zi, au văzut un lucru care le-a îngrozit: erau 2 milioane de bacterii pe mililitru. Asta înseamnă 20 de milioane într-o lingură”, a declarat Cătălin Tolontan, într-o intervenţie la Realitatea TV.

Imediat, săpunul produs de firma Romchim, din Târgu Mureş, a fost trimis spre analiză la Cantacuzino. Rezultatul a fost năucitor. Dezinfectantul care trebuia să omoare bacterii conţinea un germene care se dezvoltă în fecalele umane. La începutul lui august 2014, spitalul a declanşat un control în toate stocurile de Maxil, indiferent dacă se aflau în zonele critice, în saloanele normale sau în magazie, iar toate probele au ieşit contaminate cu germeni, deşi era vorba despre loturi diferite de produs. Ulterior, Spitalul Elias a mai făcut încă un test pentru a determina dacă tulpinile găsite în sângele pacienților aparțin aceluiași genotip cu tulpinile găsite în săpunul lichid. Iar rezultatele au confirmat acest lucru.

“Şi-au dat seama că, de fapt, migrase bacteria din săpunul care trebuia să omore bacterii pe mâinile sutelor de cadre medicale din Spitalul Elias, în sângele pacienţilor”, a mai spus Tolontan.

Bacterie a fost depistată în sângele unui nou născut şi al unui bolnav de cancer, care au fost la un pas de septicemie după ce au contractat infecţii nosocomiale. Jurnaliştii mai scriu că, şi atunci, subiectul a fost muşamalizat de autorităţi.

Spitalul Elias face toate verificările la Cantacuzino şi, în timpul acesta, evident nu mai pierde timpul şi alertează Ministerul Sănătăţii. Ştiţi cât durează până când Ministerul Sănătăţii alertează celelalte spitale? Două luni. Cazul este muşamalizat de către Ministerul Sănătăţii”, a spus Tolontan.

La aproape trei luni de la declanşarea scandalului, în octombrie 2014, reprezentanţii Romchim au prezentat o altă variantă asupra celor întâmplate: “Noi am fost cei care au sesizat Spitalul Elias despre săpunul contaminat şi le-am cerut să îl scoată, iar ei nu au catadicsit să o facă. Acum vin şi spun: luaţi-l. Pe noi ne-a anunțat Spitalul din Focşani, nicidecum ministerul sau altcineva.”