Ultimele licitaţii pentru noul Palat al Copiilor din Slatina

371

Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina îşi va primi, în noul an şcolar, cei peste 2000 de copii care urmează cursurile uneia sau mai multor secţii în clădirea nouă. După nouă ani de aşteptări, noul sediu va fi gata de inaugurare în toamnă.

O clădire impozantă, viu colorată, dar pustie, al cărei acces este plin de gropi şi noroi, în apropierea Cartierului Nou 600. Asta văd slătinenii în prezent, însă altfel vor sta lucrurile din toamnă, când sute de copii vor pătrunde zilnic pe poartă, purtaţi de dorinţa de aş-i urma visul de a deveni vedetă, de a-şi valorifica aptitudinile şi talentul, de a învăţa să fie mai buni şi să facă performanţă. După 10 ani de aşteptări, noul sediu este gata de a-i primi pe micuţi în condiţii moderne, demne de a le oferi tot suportul necesar.13271755_876719795772398_1338923142_oÎn construcţie din 2007
Un palat al copiilor modern, cu un spaţiu şi dotări adecvate desfăşurării secţiilor, a început să fie construit la Slatina din anul 2007, în cartierul Zahana. După promisiuni şi amânări, în sfârşit clădirea este finalizată. Îi mai lipseşte doar mobilierul. Costurile construcţiei se ridică la 8,9 milioane lei, jumătate fiind alocaţi până în 2012, iar restul anul trecut. Cercurile Palatului îşi vor desfăşura activitatea în 20 de săli, la care se adaugă birourile, trei săli de balet, o sală de spectacole cu 300 de locuri şi 12 camere de cazare.
Construcţia a fost finalizată încă de anul trecut, însă birocraţia a îngreunat dotarea, la finalul anului palatul pierzând cei 18 miliarde lei vechi alocaţi cu acest scop. La începutul anului, Ministerul Educaţiei a realocat fondurile necesare, dotările fiind împărţite pentru licitaţie pe 7 loturi. Cum doar două loturi au avut noroc de ofertanţi, licitaţia s-a reluat pentru restul de cinci, estimate la circa 480.000 de lei: lotul 1- aparatură electtrică/electronică, lotul 2- birotică, lotul 3- scule, lotul 4- lenjerie/prosoape şi lotul 5- sisteme de sonorizare.
Pentru reabilitarea şi modernizarea căii de acces, Primăria Slatina a alocat din bugetul local peste 207.000 lei.

Prin bălării, peste calea ferată

Până acum, deşi cu rezultate recunoscute la nivel naţional în modelarea viitoarelor talente locale, Palatul nu a avut parte şi de o recunoaştere pe măsură din partea autorităţilor, în ceea ce priveşte asigurarea unui spaţiu educativ adecvat. Până anul trecut, a funcţionat în aşa-numita zonă Şerpărie, în clădirea internatului Liceului de Construcţii, spaţiu ce găzduia, totodată, şi locuinţe sociale. De anul trecut, activitatea a fost mutată în clădirea Liceului de Construcţii, desfiinţat de către Primăria Slatina. Un alt spaţiu nepotrivit, situat la marginea oraşului, amplasare cam „peste mâna” multor părinţi. Pentru cei care nu posedă autoturisme sau nu au permis, drumul la palat devine un adevărat calvar, mai ales că transportul local nu are inclusă în traseu şi o staţie acolo. Deşi trecerea peste calea-ferată este interzisă, niciun părinte nu ocoleşte cu copilul de mână pe la intrarea dinspre strada Recea, drumul pe la fabrica de pâine fiind mai scurt. Aşa că trecerea peste calea ferată, deşi interzisă, este preferata majorităţii. Într-o zonă noroioasă, neiluminată, printre câini şi gunoaie, copiii sunt nevoiţi să treacă seara, majoritatea orelor desfăşurându-se după cele de curs, chiar până la ora 21.00. Marele pericol îl reprezintă trecerea la nivelul căii-ferate, una fără barieră, fără semnalizare şi a cărei vizibilitate este redusă de bălării.
Din fericire, activitatea în această clădire se va încheia peste câteva săptămâni, autorităţile locale şi Inspectoratul Şcolar având planuri mari cu fostul sediu al Liceului de Construcţii, aici urmând să fie realizată o şcoală profesională de nivel regional.