Tăriceanu a ajuns la DNA. Blaga îi cere demisia.

175

Tăriceanu este urmărit penal după declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt trimişi în judecată Paul de România, Remus Truica, Tal Silberstein şi Dan Andronic, potrivit News.ro.

DNA precizează, într-un comunicat transmis AGERPRES, că, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegala a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa (a cărei trimitere în judecată a fost mediatizata în 18 mai) s-a dispus citarea lui Calin Popescu-Tăriceanu, pentru a fi audiat ca martor.
„Aceasta citare a fost necesară în condiţiile în care existau indicii că el ar avea cunoştinţă despre activitatea infracţională a grupului sus menţionat, prin prisma relaţiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup. Fiind audiat în 15 aprilie, în depoziţia luată sub jurământ, acesta a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / ingreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată”, susţin procurorii.
Potrivit DNĂ, Calin Popescu-Tăriceanu a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă de achiziţionarea drepturilor succesorale ale prinţului Paul de către Tal Silberstein, Remus Truică şi alţii şi că nu a discutat cu cel din urmă despre taxele notariale.
„Acesta a mai declarat că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu inculpaţii Dan Andronic şi Tal Silberstein, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA despre acest dosar. A precizat, de asemenea, că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România. A mai precizat că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marius Marcovici, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu Silberstein. Aceste declaraţii sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declaraţii ale martorilor, suspecţilor şi alte mijloace de probă)”, se mai arată în comunicat.

Cel mai bun lucru pe care ar putea să îl facă preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ar fi să îşi dea demisia din funcţie, consideră copreşedintele PNL Vasile Blaga.
Nu m-am pronunţat niciodată asupra unui dosar aflat în instrumentarea magistraţilor. Nu o să o fac nici acum, dar în ceea ce îl priveşte pe preşedintele Senatului, de data aceasta, eu cred că cel mai bun lucru pe care ar putea să îl facă domnia sa este să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, pentru că, până la urmă, lezează interesele ţării. Nu a mai fost niciodată o astfel de situaţie”, a declarat marţi Vasile Blaga, la sediul PNL.