Tot mai multe teorii în cazul morții lui Dan Condrea

195

Comisia de Cotrol a SRI din Camera Deputaților și Senatului a analizat solicitarea lui Sebastian Ghiță și în urma acesteia a trimis o adresă oficială către SRI prin care solicită să li se spună dacă serviciul îl fila pe Dan Condrea.

Ipotezele sunt tot mai multe, de la sinucidere sau falsificare a morții, pana la o tentativă de omor.

”Având în vedere solicitarea formulată public de către doi membri ai Comisiei, în contextul accidentului de maşină al domnului Condrea,  produs duminică seară, am avut o întâlnire pentru a stabili rolul Comisiei într-un astfel de caz.

Aşa cum am prezentat public, rezultatele controlului asupra activitatii Serviciul Român de Informaţii atestă implicarea instituţiei potrivit competenţelor în documentarea fenomenelor de natură a afecta drepturile constituţionale ale cetăţenilor la ocrotirea sănătăţii între care şi cazul infecţiilor nosocomiale si intraspitalicesti.

Pe acest fond au fost obţinute date  privind activitatea neconforma a mai multor persoane fizice si juridice cu responsabilitati sau care activau in domeniul comercializarii de materiale sanitare intre care si firma Hexi Pharma.

Despre  toate acestea, inclusiv despre situatia firmei mentionate,  au fost facute informari ale beneficiarilor  legali pe dimensiunea preventivă (beneficiarii legali de la nivel central şi local) cât şi pe dimensiunea de contracarare (informările transmise  organelor de cercetare penală). Suplimentar Comisia va solicita Serviciului Român de Informaţii informaţii privind clasificarea acestui caz ca un caz de securitate naţională şi tot ceea ce derivă din această clasificare.

În prezent, la nivelul P.I.C.C.J se află în lucru un dosar penal pe numele proprietarului HEXI Pharma iar Serviciul Român de Informaţii nu are atribuţii legale în in materia cercetarii penale interdictia fiind expres reglementata in legea de organizare. Mai mult odata cu decizia Curţii Constituţionale nr. 51/2016, implicarea Serviciului Român de Informaţii în orice activitate de natura judiciară legată de un dosar aflat pe rolul PICCJ sau oricarei alte unitati de parchet a devenit  ilegală şi prin urmare exclusă. În context, atribuţiile Comisiei vizează verificarea respectării legislaţiei de către Serviciul Român de Informaţii. Conform procedurii legale şi instituţionale, am declanşat controlul de legalitate solicitând Serviciului Român de Informaţii să transmită în scris răspunsul la controlul Comisiei pe acest caz”