Emil Moţ este născut în Slatina şi are 35 de ani. Este absolvent al Colegiului Naţional „Radu Greceanu” din Slatina, este licenţiat în ştiinţe politice şi deţine o diplomă de masterat în drept internaţional şi comunitar. Candidatul social-democrat este şi preşedintele organizaţiei municipale.
Pe linie profesională, Emil Moţ a ocupat diverse funcţii în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt. Pentru câteva luni, în 2009, a condus şi Garda de Mediu Olt, iar în perioada iunie – noiembrie 2012 a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor. La alegerile generale din 2012, Emil Moţ a fost ales deputat de Olt din partea Partidului Social Democrat.
– Domnule Emil Moţ, o problemă a Slatinei este lipsa locurilor de muncă. Asta vor şi oamenii de la aleşii lor şi asta aţi promis şi dvs. Cum veţi realiza cele 2000 de locuri de muncă promise?
– Primul punct pe cardul meu este crearea a 2000 de locuri de muncă, dintre care minimum 1.000 în parcul industrial. Am demonstrat că putem schimba lucrurile dacă lucrăm cu toţii, autorităţi locale, județene, parlamentari şi Guvern, pentru interesul comunităţii. Eu sunt printre iniţiatorii noii legi a parcurilor industriale, lege care modificată a permis autorităţilor locale din Slatina să înființeze acest parc. Companiile care vin aici sunt scutite de impozitele pe clădiri şi terenuri, eliberarea gratuită a certificatelor de urbanism şi alte autorizaţii. Prysmian Group a demarat deja lucrările pentru înfiinţarea unei noi capacităţi de producţie si va crea cel puţin 400 de locuri de muncă. Din cele 32 de hectare, aproximativ 56% din suprafaţă a fost vândută. Mai este teren pentru viitoare investiţii şi sunt multe firme interesate de zona noastră. O altă măsură este înfiinţarea la Slatina a unei şcoli profesionale duale, unde să pregătim viitorii angajaţi de care companiile multinaţionale au nevoie. Am început alături de secretarul de stat Emi Albotă şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt să lucrăm intens la acest proiect. La toate acestea trebuie să avem în vedere că avem nevoie şi de un Guvern care să ne sprijine, care să ţină cont de nevoile oraşului nostru şi să recomande Slatina potenţialilor investitori, să ofere ajutoare de stat şi alte facilităţi fiscale celor care investesc aici.
– Sistemul de sănătate este un alt punct sensibil. Oamenii vor un nou spital, unul municipal, dvs vorbiţi de modernizarea celui de Urgenţă. Ce se poate face?
– Sunt foarte multe probleme în sănătate, le vedem cu toţii. Multe dintre ele depăşesc aria de competenţă a autorităţilor judeţene care au în grijă de acest spital. Investiţii s-au făcut, avem o Unitate de Primiri Urgenţe la standarde europene, Consiliul Judeţean Olt a alocat fonduri pentru reabilitarea totală a Blocului Materno-infantil, adică patru etaje ale spitalului. Şi Primăria Slatina s-a implicat în acest proiect şi trebuie să găsim soluţia legală să se implice în continuare, pentru că eu vreau să modernizăm în următorii ani şi blocul central al Spitalului Judeţean. Nu se pune problema construirii unui nou spital pentru că asta ar însemna bugetul pe investiţii al Slatinei pe patru ani. Iar alte proiecte pe sănătate, centre medico-sociale la comune, sunt pure discuţii de campanie electorală. Slatina are un spital şi trebuie să depunem toate eforturile să îl modernizăm. Medicii de renume care se află pe lista de consilieri locali a PSD Olt, Renică Diaconescu şi Eufrosina Brătoi, sunt o garanţie că sănătatea va fi o prioritate a mandatului meu.
– Învăţâmântul nu este o prioritate? Nu am văzut nicio investiţie majoră pe cardul dvs. în acest domeniu.
– Bineînţeles că învăţământul este o prioritate, dar trebuie să recunoaştem că s-au făcut investiţii în unităţile de învăţământ în ultimii ani. Noi trebuie să continuăm să le modernizăm şi să le dotăm cu materiale didactice. Pe cardul meu am trecut introducerea pazei în şcoli, cu fonduri de la Primăria Slatina. Nu este normal ca părinţii să plătească pentru siguranţa copiilor în şcoli. Acest lucru mi-a fost semnalat de foarte mulţi părinţi şi trebuie să îl remediem. V-am vorbit şi despre înfiinţarea unei şcoli profesionale duale la Slatina, iar acest lucru presupune şi reabilitarea şi dotarea fostului Liceu de Construcţii. Trebuie să deschidem şi să utilăm şi Palatul Copiilor pentru finalizarea căruia fostul Guvern Victor Ponta a alocat 40 de miliarde de lei vechi.
– Domnule Emil Moţ, pe o scară de la 1 la 10, cât de sigur consideraţi că este oraşul Slatina?
– Slatina este un oraş liniştit dar, pentru că sunt o persoană exigentă, aş da un 7-8. De aceea trebuie să ajungem la 10 şi putem face asta prin extinderea sistemului de supraveghere video şi montarea de 10 camere de supraveghere la intrările şi ieşirile din oraş. Trebuie să eficientizăm Poliţia Locală care acum este serviciu public. Trebuie să vedem de cât personal mai au nevoie pentru a asigura paza în oraş.
– Cum veţi finaliza reabilitarea termică a blocurilor aşa cum aţi scris pe cardul cu priorităţile dvs?
– În prezent, 46% din blocurile din Slatina sunt reabilitate termic, cu cele 109 de care se vor face anul acesta procentul va crește la 60%. Din 15 martie s-au deschis axele de finanţare pe POR pentru reabilitarea blocurilor, valoarea minimă este de 100.000 de euro şi maximă 5 milioane de euro. Asociaţiile de proprietari trebuie să se organizeze şi să depună proiecte, iar aici funcţionarii din Primăria Slatina trebuie să aibă un rol esenţial în ajutarea lor. Vom vedea cum putem folosi şi programele deja consacrate ”Slatina, oraş verde, oraş curat” şi ”Slatina în haină nouă”. Cert este că până în 2020 trebuie să ne apropiem cu 99% blocuri reabilitate termic în Slatina.
– Ce se poate face pe parte de transport public? Aveţi vreun proiect?
– Împreună cu echipa de consilieri locali PSD, am acordat gratuitate la transportul public pentru elevi şi pensionari. Dacă voi fi ales primarul Slatinei, voi face o evaluare și vom vedea cum putem moderniza parcul auto şi vom discuta despre noul sediu Loctrans.
– Ştiţi de câte containere îngropate mai este nevoie în Slatina, pentru că am văzut că aţi trecut şi acest lucru pe card?
– Slatina este singurul oraş din România unde este implementat acest sistem de containere îngropate. 110 sunt montate, iar alte 45 sunt în curs de montare. 50% din blocuri au containere îngropate, iar eu vreau să ajungem la un procent de 100% în următorii ani. Numărul exact îl vom şti după o evaluare pe care o vom face împreună cu Salubris.
– Domnule Emil Moţ, aţi mers prin cartiere în această perioadă. Ce vă cer oamenii pe lângă rezolvarea problemei câinilor maidanezi şi reabilitarea termică?
– Aceste două probleme predomină. Dar pe lângă acestea, slătinenii vor spaţii verzi, refacerea mobilierului stradal şi modernizarea locurilor de joacă. A fost o perioadă în care aceste obiective nu s-au mai făcut în Slatina, dar lucrurile se vor schimba. Vreau să modernizez şi locurile de joacă din toate grădiniţele şi voi monta şi covoare antitraumă.
– De ce ar trebui slătinenii să îl aleagă pe Emil Moţ primar al Slatinei?
– Cu toţii muncim pentru copiii şi nepoţii noştri. Eu candidez pentru ca generaţia fiului meu să trăiască într-un oraş complet, civilizat, modern, frumos. Iar ca să pot face acest lucru, am nevoie de slătineni atât pe 5 iunie, cât şi după aceea, pentru că numai împreună continuăm să construim Slatina.