Nici în acest an slătinenii nu vor avea parte de manifestări culturale în Noaptea Muzeelor, eveniment organizat la nivel naţional sâmbătă. Ziua Internaţională a Muzeelor va fi sărbătorită în Olt doar la Caracal, la Muzeul Romanaţiului.
Sute de mii de români vor pătrunde, gratuit, pe uşile a zeci de muzee şi obiective culturale din ţară, având ocazia să le viziteze până spre dimineaţa zilei de duminică, să vină în contact cu istoria, arta şi cultura românească. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM). Ediţia din acest an va avea loc pe 21 mai şi va fi marcată de o premieră – publicul va avea acces la un ghidaj audio-video, disponibil pe telefoanele mobile, pentru instituţiile muzeale din Bucureşti şi din alte oraşe mari din ţară.
Sub pretextul reabilitării europene, Muzeul Judeţean Olt nu va organiza nici în acest an Noaptea Muzeelor, deşi la Galeria Artis publicul ar putea vizita expoziţia de pictură a artistului Mircea Drăgan Târgovişte, iar la sediu pe cea de artă şi meşteşug vernisată acum două zile. Slătinenii se vor mulţumi să privească de la televizor cum alte muzee din ţară îşi primesc sutele de vizitatori.
Deşi Oltul este bogat în tradiţii şi obiceiuri şi deţine mai multe obiective culturale, secţii de arte şi meserii şi muzee, nimeni nu s-a sinchisit să reunească aceste valori într-un circuit turistic în “noaptea albă” a muzeelor, iar pe site-ul dedicat special acestui eveniment Oltul nici nu există. Mai mult, cei interesaţi să viziteze aceste obiective nu neapărat în această noapte, ci în timpul programului zilnic normal, nu pot găsi o listă completă cu acestea pe niciun site al instituţiilor culturale sau administrative din judeţ. Avem Sectia de Ceramică Populară -Istorie Balş, Muzeul Mănăstirii Brâncoveni , Muzeul Romanaţiului- Arheologie şi Secţia de artă plastică Caracal, Secţia de Etnografie şi Artă Populară Chilia-Făgeţelu, Casa Memorială Gunka şi Spiru Vergulescu Slatina, Cetatea Sucidava (Celeiu) Corabia, Muzeul de Arheologie şi Etnografie -Mixt Corabia, Muzeul Câmpiei Boianului-Istorie Drăgăneşti-Olt, Muzeul Sătesc-Istorie Orlea, Secţia de Arheologie şi Istorie Piatra Olt, Muzeul Mănăstirii Clocociov-Artă Slatina, Cetatea Sucidava, secţii de olărit, cojocărit sau alte arte şi meserii, precum şi alte obiective ce ar putea fi promovate.
Seară muzeală la Caracal
Oraşul Minunilor este singurul din judeţ unde vizitatorii se pot bucura de evenimentul “Noaptea Muzeelor”. Deşi se poate vorbi de o noapte albă, instituţia culturală fiind închisă până la miezul nopţii, este de apreciat că nu s-a tratat cu flit unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european. La Caracal, Noaptea Muzeelor se serbează de 5 ani.
“Avem deschis publicului caracalean şi nu numai, pe 21 mai, de Noaptea Muzeelor, între orele 17,00- 23,00. Cei interesaţi pot vizita expoziţia de fotografii cu ceramică şi figurine specifice culturii Vădastra, vernisată pe 16 mai. Fotografiile aparţin Muzeului Naţional, aflat în reabilitare, şi pot fi văzut exclusiv doar la Caracal. Mai pot fi admirate expoziţiile permanente organizate în cele opt săli ale muzeului”, ne-a declarat Sabin Popovici, muzeograf Muzeul Romanaţiului.
Cei care vor alege să petreacă seara de sâmbătă vizitând muzeul caracalean, trebuie să ştie că însăşi clădirea acestuia reprezintă un monumet de arhitectură din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar clădirea a aparţinut lui Iancu N. Dobruneanu -nepotul haiducului Iancu Jianu. Expoziţia permanentă este organizată în opt săli, cu o suprafaţă de expunere de 400 mp. Pot fi admirate colecţiile arheologice-topoare de mână aparţinând culturii de prund, figurine antropomorfe şi vase din neolitic (cultura Vădastra), unelte de silex, măsuţe de cult din neoliticul timpuriu (grupul cultural Cârcea-Grădinile), vase şi obiecte hallstattiene şi La Tene, ceramică, opaiţe, geme, fibule, inscripţii, statuete, monede din epoca romană, documente şi cărţi vechi, vase din ceramică, cercei, brăţări, paftale, tezaurul de monede medievale descoperit la Vlădila, documente referitoare la revoluţia de la 1848, arme, medalii şi piese de uniformă, fotografii.