Maidanezii Slatinei, din nou cu adăpost la Sărăceşti

792

Primăria Slatina reia acţiunea de capturare a câinilor fără stăpân, după aproape 7 luni de când maidanezii au fost lăsaţi nestingheriţi pe străzile urbei. Adăpostul de la Sărăceşti a fost reabilitat şi găzduieşte deja primii 30 de patrupezi.

Începând cu data de 26 octombrie, niciun câine aflat liber pe străzile Slatinei nu a mai fost capturat, aceştia înmulţindu-se în voie, spre disperarea locuitorilor. Activitatea de capturare a câinilor a fost sistată, la încetarea contractului cu prestatorul, dar şi după ce Direcţia Sanitar- Veterinară a închis adăpostul de la Sărăceşti pentru condiţii improprii, când unul dintre concesionari a reclamat primăria, supărat că nu i se prelungeşte contractul. Cei 252 de câini aflaţi în adăpost au fost o perioadă îngrijiţi de Asociaţia „Prietenii noştri”, care s-a ocupat şi de adoptarea lor, în timp record, de către iubitori de animale din toată ţara.

Deparazitaţi şi oferiţi gratuit adopţiei

Reluarea activităţii de capturare nu se mai face prin contract cu diverse firme, la finele anului trecut primarul interimar Emil Popa luând decizia de a se renunţa la externalizarea serviciului dictată de Vâlcov şi a se reînfiinţa Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân în cadrul primăriei. Angajările au fost finalizate, adăpotul a fost reabilitat în ultimele trei luni şi a fost obţinută autorizaţia de funcţionare din partea DSV, aşa că Ecarisajul a început să funcţioneze zilele acestea.

„Eforturile pentru modernizarea adăpostului canin vor continua în perioada următoare, Primăria municipiului Slatina alocând deja în acest sens suma de 500.000 de lei de la bugetul local. Până astăzi au fost capturați în jur de 30 de câini fără stăpân, estimându-se că numărul acestora va crește semnificativ în perioada ce urmează.”, declară Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al administraţiei locale.

Iubitorii de animale care doresc să adopte unul dintre câinii capturaţi, pot vizita adăpostul pentru a alege animalul, de luni până vineri, între orele 12.00- 18.00. „Concomitent cu reluarea acțiunii de capturare a câinilor fără stăpân a devenit valabilă și adoptarea acestor animale dintre cele ce vor fi capturate pe străzile municipiului. Adoptarea/revendicarea câinilor fără stăpân este gratuită, animalele urmând să fie încredințate noilor stăpâni deparazitate, sterilizate și vaccinate.”,  precizează Manea.

Hingheri plătiţi regeşte, rezultat zero

Ridicarea câinilor de pe străzile Slatinei a constituit dintotdeauna o problemă pentru Primăria Slatina. În ultimii ani, contractul de ecarisaj a fost licitat şi paralicitat, cu dese perioade în care serviciul a rămas descoperit, iar câinii au avut libertatea de a se înmulţi în voie. Deşi administraţia locală a plătit regeştete ca să scape cartierele capitalei Oltului de maidanezi, numărul lor nu a scăzut, rezultatul fiind umflarea conturilor lui Adi Creţu, finul fostului viceprimar Bălăşescu. De altfel, contractul este instrumentat şi de DNA. Acesta a încheiat în 2010, prin Olcon Metal, contractul de ecarisaj cu Primăria Slatina, încasând până în 2012 peste 40 de miliarde lei vechi. După rezilierea contractului de către Primăria Slatina, după ce s-a dovedit că este unul păgubos şi că firma în cauză nu deţinea avizele şi autorizaţiile necesare desfăşurării acestei activităţi de la DSV, Primăria încheie un nou contract de ecarisaj cu Iberia Velvet Com SRL, deţinută de acelaşi Laurenţiu Şerban, care a mai încasat peste 10 miliarde lei vechi.
În ultimele două luni de ecarisaj externalizat(septembrie, octombrie 2015), de activitate s-au ocupat mai multe firme, serviciul fiind împărţit pe pachete. SC Utilitar Doc Sanvet Slatina a acoperit mai mai multe „aripi”: servicii medicale sanitar-veterinare- valoare contract peste 33.000 de lei; capturare şi transport- 1925 lei; îngrijire, curăţenie, întreţinere, igienizare- 9982 lei.  Hrana a fost asigurată, printr-un contract încheiat pe şase luni de zile şi cu o valoare de  42.000 lei, de către SC Min Div Slatina, în timp ce de contractul de neutralizare (ridicare cadavre câini morţi în adăpost, transport şi incinerare) s-a ocupat SC Eco Neutralizare Grindaşi, contra unei sume de 14.400 lei.