Înghețata: pastila dulce de sănătate

237

În anotimpul cald, niciun deşert nu poate fi mai savuros că o îngheţată răcoritoare, iar pe lângă faptul că este un răsfăţ pentru papilele gustative, îngheţată are şi numeroase beneficii asupra sănătăţii, scrie CSID.

Aceste sunt beneficiile îngheţatei pentru sănătate, potrivit CSID.

1. Are un indice glicemic scăzut

Acest lucru înseamnă că se poate folosi şi în dietă şi că reduce din senzaţia de foame după consum. Zahărul se eliberează lent din compoziţia acesteia, iar senzaţia de saţietate durează mai mult decât în cazul unui aliment cu indice glicemic crescut. Datorită absorbţiei lente, furnizează treptat organismului nutrienţii necesari într-o formulă uşoară şi echilibrată, care satisface atât dorinţa de dulce cât şi nevoia de energie, scrie MEDIAFAX.

2. Calciu şi magneziu

Potrivit nutriţioniştilor, îngheţată calmează sistemul nervos, înlătura cu uşurinţă stresul cotidian, datorită conţinutului bogat în calciu şi magneziu. Gustul delicios şi consistenţă cremoasă stimulează o zonă specială din creier şi acţionează asupra centrilor plăcerii, contribuind la eliberarea de endorfină. Laptele, un ingredient important care se regăseşte în îngheţata, conţine aminoacidul L-triptofan, un tranchilizant natural care relaxează sistemul nervos şi ia parte la sinteza serotoninei, supranumită şi „hormonul fericirii”. Mai mult, triptofanul ajuta organismul să asimileze vitamina B3, necesară pentru funcţionarea optimă a sistemului nervos.

3. Ţine departe viruşii

Îngheţată reduce până şi riscul de a face hipertensiune arterială. Meritul aparţine laptelui, care conţine calciu, potasiu, magneziu şi sodiu – toate mineralele necesare menţinerii unui nivel normal al tensiunii arteriale. Dacă o preferi pe cea de ciocolată, vestea bună este că flavonoizii din cacao reduc inflamarea arterelor. Totodată, lactoferina din lapte are o activitate antivirală şi lupta împotriva agenţilor patogeni precum citomegalovirusul sau virusul gripal. Chiar dacă pare greu de crezut, îngheţată nu declanşează răceli pentru că se topeşte repede, se adaptează temperaturii interne şi ajunge în esofag la temperatura optimă.

Îngheţată, din ingrediente naturale, este bogată în vitaminele A, B6, B12, C, D, E şi K, dar şi în tiamina, riboflavina şi niacina. Mai mult, se pare că o dietă bogată în îngheţata cu conţinut normal de grăsimi reduce riscul apariţiei infertilităţii la femei.