Bolnavele de cancer mamar din Olt comandă medicamente din Ungaria, Bulgaria sau Viena

778

De mai bine de o jumătate de an, oltencele care au nevoie de tamoxifen, tratament pentru cancerul mamar, îşi comandă medicamentul de pe internet, din Ungaria, Bulgaria sau Viena, acesta nefiind de găsit în farmaciile din România. Cu o situaţie disperată se confruntă şi alţi bolnavi cu diferite tipuri de cancer.

Bolnavii de cancer din toată ţara se confruntă cu o situaţie disperară: mai multe medicamente indispensabile pentru tratament nu se mai găsesc în farmacii. Disperaţi, bolnavii au semnat inclusiv o petiţie online, abia în aprilie criza medicamentelor intrând în atenţia Avocatului Poporului. Este vorba de 14 medicamente oncologice, vitale pentru sute de mii de români.

Printre cei condamnaţi de statul român la moarte se află şi femeile operate de cancer mamar, peste 150.000 de romance riscând recidiva bolii din lipsa medicamentului de întreţinere- tamoxifenul. Cum nu există înlocuitor, cine şi-a permis a comandat pe piaţa din afara ţării, pe internet, unde tratamentul ajunge să coste şi de 7 ori mai mult decât în România. Cine nu, se roagă la o minune, sperând ca boala să nu recidiveze.

În Olt, bolnavele de cancer mamar nu au mai putut procura din farmacii tamoxifen de circa o jumătate de an, abia acum, în urma implicării Avocatului Poporului, fiind aşteptat un medicament reetichetat, furnizat de producător pentru o altă ţară. Compania Sandoz, reprezentant al producătorului Haxal AG Germania, a notificat Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale că primele loturi pentru România vor fi disponibile începând cu luna septembrie, până atunci, pe baza unei autorizaţii de nevoi speciale, fiind distribuit Tamoxifen Sopharma. Medicamentul va intra în farmacii zilele acestea.

“Ultima dată când am mai adus în farmaciile noastre tamoxifen a fost în octombrie. Lipsa lui a provocat o isterie în rândul pacientelor. Am fost sunată de femei din Bucureşti, din Timişoara, de peste tot. Înlocuitor nu există pe substanţă activă. Acesta este singurul care se prescrie pentru terapia de susţinere. Din câte ştiu, pacientele au comandat pe net din Viena, Bulgaria sau Ungaria, la preţuri de 7 ori mai mari decât la noi. Mâine aşteptăm să ne vină la farmacie un tamoxifen reetichetat- al nostru avea 100 de pastile, acesta are 30”, ne-a declarat Luiza Drăgoi, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Olt.

Criză este şi la antivomitivele fiole care se folosesc în combinaţie cu citostaticele, la medicamentele pentru Parkinson, printre medicamentele prescrise pentru diferite tipuri de cancere care lipsesc numărându-se şi Zoladex (pentru cancerul de prostată), Dactinomicina, Tispletin, Dacorbazina, Bleomycin, etc.