An de an, Oltul exportă inteligență în străinătate. Liceenii de top aleg să își continue studiile în Universități de renume din afară, atrași de sistemul de acolo de învățământ, dar și de oportunitățile de angajare ce le sunt oferite peste graniță. Mulți aleg să nu se mai întoarcă după terminarea studiilor.
Două dintre cel mai bune colegii oltene exportă anual studenți pentru marile centre universitare din lume. Liceenii cei mai buni aleg să își contiune studiile universitare la facultăți din Anglia, Olanda sau oricare centru universitar de renume din Europa. În ultimii 6 ani, liceele oltene au devenit exportatoare de inteligență pentru universitățile din străinătate. “Greceanu” și „Minulescu”, colegii de top din Olt, de aici anual aproximativ 10 copiii aleg să acceseze o facultate din străinătate, iar de cele mai multe ori aceștia nu se mai întorc.
Mirajul unul job de vis și viața de student, o atracție pentru elevii noștri
Teodor Andrei Stavre este elev în clasa a XII a la Colegiul Național “Radu Greceanu”și s-a înscris deja la o facultate din Anglia.
“Am susținut probele la limba engleză. Acestea au constat în evaluarea competențelor de scriere, comunicare, dar și de gramatică a limbii engleze. Am ales această Universitatea, deoarece este cotată foarte bine, atât în străinătate, cât și la noi. Am ales Anglia, deoarece m-am gândit că am mai multe șanse să îmi găsesc un job. Cât despre întoarcerea în țară, după finalizarea cursurilor, nu știu acum. Poate că da, poate că nu, poate în vacanțe”, ne-a spus Teodor, elev în clasa a XII a.
Liceenii nu aleg doar specializări care se regăsesc și în Universitățile noastre, ci și unele care la noi nu sunt așa de recunoscute.
“Vreau să mă duc la Facultatea de producție muzicală în Anglia. Am ales această specializare deoarece la noi nu este această facultatea, iar în al doilea rând, acolo sunt alte oportunități. Cât despre o întoarcere, în acest moment, șansele sunt foarte mici”, ne-a declarat Silviu Ștefan Nițu, elev în clasa a XII a F, la Colegiul “Radu Greceanu”.
Maria Mihaela Bădoi din clasa a XII a A a trecut de probele lingvistice pentru admiterea la facultatea mult dorită din Olanda. “Am ales această facultate pentru oportunitatea de a-mi găsi un job bine plătit. În acest moment nu iau în considerare să mă întorc în țară după finalizarea studiilor. Momentan am trecut de probele de evaluare a limbii engleze”, a completat Maria.
În străinătate ne pleacă și informaticienii, iar șansele ca aceștia să se întoarcă sunt reduse. De fiecare dată, marile corporații îi recrutează încă pe de băncile facultăților. Este și povestea lui Eustațiu Dima, liceanul slătinean care a accesat o facultate din Olanda, la care încă din toamnă a susținut probele lingvistice.
“Dacă îmi voi găsi un job bine plătit într-o corporație internațională voi rămâne acolo, mă voi întoarce doar dacă voi putea să îmi deschid o afacerea personală în domeniul IT”, ni s-a destăinuit Eustațiu.
România va da pieței municii internaționale și avocați. Este și situația lui Sergiu Argeșanu, care visează să devină un bun avocat în țările UE. Acesta va studia dreptul în Anglia, iar părerea lui despre această meserie practicată în țara noastră este una destul de radicală.
“Dreptul la noi este, să spun așa, destul de corupt. Vreau să fiu un avocat de succes și bine plătit. De întors în țară, după finalizarea studiilor nici nu se pune problema”, a explicat Sergiu.
Lorena Morea își dorește o carieră în marketing, de aceea a accesat o facultate din Olanda. Pentru moment, a trecut de probele la limba franceză, urmând să susțină și probele la engleză.
”Am ales această facultatea datorită oportunităților, atât cele de angajare, cât și cele de dezvoltarea personală”, a completat Lorena.
Și Colegiul Național “Ion Minulescu” se poate mândri cu elevi de top, și de altfel studenți de marcă pe băncile facultăților lumii. Anual, aproximativ 10 elevi pleacă la studii în străinătate. Una dintre acestea este Cristina Dumitrescu, viitoare studentă la arhitectură.
“Am ales această facultate pentru oportunitățile profesionale, cât despre întoarcerea în țară, pentru moment nu m-am gândit. Este în funcție de ce job o să găsesc. Visul meu este să lucrez într-un cabinet de arhitectură”, ne-a spus Cristina.
Și colega s-a Mălina Mușuroi a optat pentru o facultatea din Londra, doar că aceasta merge pe un alt domeniu, IT.
“Am ales această facultatea pentru oportunitățile mai mari de a-mi găsi un job, dar și pentru că această facultatea este recunoscută în lume. Am susținut testele de limbă engleză, apoi am trimis un eseu și am fost chemată la un interviu”, a spus Mălina.
“Anual în jur de zece elevi aplică pentru o facultatea din afară. Aceștia optează pentru învățământul de acolo în funcție de condițiile care li se oferă. Acest exod al studențiilor este de câțiva ani, de șase ani. Cei drept mulți nu se mai întorc, dar obțin joburi în corporații internaționale. Nu poți spune că lucrează într-un loc, pot avea proiecte și în România. Acum s-a dezvoltat foarte mult statul global”, ne-a spus Marius Perianu, directorul Colegiului Național “Ion Minulescu”.
Același lucru pot spune și profesorii din CN “Radu Greceanu” despre elevii formați pe băncile liceului, dar care aleg viața de student din străinătate.
“De la noi pleacă anual în medie zece elevi, dar puțini se mai întorc. Cei care aleg să studieze în străinătate aspiră la ceva ce nu găsesc la noi. Mulți pleacă acolo unde li se oferă o bursă și cei mai mulți își găsesc și un job”, ne-a spus Genina Pârvu.
Liceeni de la Liceul “Mihai Viteazu” optează anual pentru Universități din Scoția și Anglia, iar șansele ca ei să revină în țară la finalizarea studiilor sunt reduse.
Topul Universităților aflate în preferințele liceenilor
Universitatea din Copenhaga este clasată pe locul 48 în topul celor mai bune Universităţi din lume, iar criteriile de admitere sunt aceleaşi cu cele solicitate studenţilor danezi, un rol determinat avându-l, însă, cunoaşterea limbii engleze.
Clasată pe locul 68 în topul mondial, Universitatea din Geneva, Elveţia, percepe o taxă de şcolarizare comparabilă cu cele impuse de Universităţile din ţara noastră – 670 de euro pe an. La Univestitatea din Amsterdam un an de studiu costă aproape dublu 1.565 de euro pe an. Studenţii au posibilitatea de a studia atât în limba olandeză, cât şi în engleză.
Nu-i foarte scump nici dacă vrei să studiezi la Universitatea Oxford, aici taxa anuală percepută pentru studenţii ce provin din UE este de 3.500 de lire sterline pe an.
Cea mai scumpă educaţie rămâne cea americană. Un an la cea mai bună universitate din lume, Universitatea Harvard, costă peste 30.000 de dolari. La această taxă de şcolarizare se adaugă şi taxele pentru serviciile de sănătate sau cele care sar de 10.000 dolari pe an. Costul unui an de studiu la Universitatea Yale este comparabil cu cel de la Harvard, că nu degeaba sunt pe podimul învăţământului mondial